IDEJNO RJEŠENJE

Malim trikovima do kvalitetnije uređenog doma

Bionic
Reading

Često se uz malo truda može riješiti većina nedostataka u prostoru te istaknuti njegova osobnost. Drugačiji razmještaj, svjetlije boje, zelenilo i staklo svakako će pomoći u rješavanju problema

Poštovani!

Šaljem vam tlocrt stana u kojem živi tročlana obitelj. Uskoro planiramo preurediti stan, ali imamo nekoliko problema koje bismo htjeli riješiti. Kuhinja je vrlo mala, pa bismo je željeli proširiti, ako je moguće. Blagovaonica je relativno uska. U dnevnom boravku bismo željeli povezati lođu s ostalim prostorom u jednu cjelinu, ali da svakako postoji radni prostor koji neće narušiti izgled cjeline.

Treba nam dosta prostora za smještaj stvari, a ne želimo da prostor bude prepun namještaja. Stan je dosta mračan, jer je okružen zelenilom. Volimo svijetle, neutralne boje. Nadamo se da postoji rješenje naših problema. Hvala unaprijed!

Odgovor arhitektice:

Vaš je stan funkcionalan, a uz male zahvate može biti i vrlo atraktivan. Veliki povezani prostor blagovaonice i dnevnog boravka s pogledom na zelenilo svakako je prednost koju treba iskoristiti i istaknuti u prostoru.

Kuhinju ćete funkcionalno proširiti smještajem dodatne komode ispod prozora u blagovaonici, cijelom širinom prostora te šanka koji će omogućiti smještaj dodatnih stvari. Na taj ćete način rasteretiti kuhinju od viška stvari. Viseće elemente izvedite do stopa, zbog maksimalne iskoristivosti prostora, a kako biste vizualno olakšali prostor, izvedite ih u dvije boje, od kojih će gornja biti bijela, kao i strop. Elementi će izgledati niži. Napu izvedite u sklopu elementa, ne kao samostalnu, zbog uštede prostora.

Uz šank vežite blagovaonski stol i stolice, a stol, kao i konzumna ploha šanka, neka budu od stakla. Staklo je sada vrlo moderan materijal, a u vašem slučaju i koristan, jer će se uzak prostor doživljavati širim, ali i svjetlijim. Smještajem šanka uz bočni zid stvara se mogućnost laganog izmicanja stola od centra, čime ćete dobiti nešto više prostora u zoni komunikacije, a estetski dojam se neće narušiti.

Problem smještaja veće količine stvari u dnevnom boravku riješite na način da izvedete element u visini do stropa, dubine 30 cm, u koji će biti integrirana komoda za TV dubine 60 cm i viseći element dubine 45 cm. Visoki element izvedite u svijetloj boji (bijela, krem), a komodu i viseći element u nešto tamnijoj boji u kombinaciji sa staklom (gornji element). Na taj ćete način dobiti dojam da su elementi namještaja samo dva istaknuta elementa, a da je bazni ormar zid. Klub-stolić također izvedite u kombinaciji drvo-staklo. Kutnu garnituru orijentirajte prema staklenoj stijeni i zelenilu.

Proširenjem dnevnog boravka oslobađa se prostor za smještaj radne zone-biblioteke te manje grupe za sjedenje uz staklenu stijenu koja se po potrebi, za lijepog vremena, može otvoriti (klizne stijene). Radnu zonu odvojite od trosjeda polupregradom, koja će propuštati dovoljno svjetla, a diskretno pregrađivati prostor. Umjesto radne stolice smjestite foteljicu koja će se stilski uklopiti s garniturom za sjedenje. Nasuprot smjestite zelenilo, koje će se uklopiti s vanjskim zelenilom te dodatno pojačati vezu unutra-van.

Koristite svijetle boje drva, bijelu i krem boju, pa će tako i vaša želja za neutralnim bojama biti zadovoljena.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr