LAKŠE LIJEČENJE

Bebe manje osjećaju bol kad im svira glazba

28.05.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Prerano rođene bebe koje slušaju glazbu naprednije su i bolje se osjećaju od beba koje su smještene u sobe gdje nema glazbe

Najnovije istraživanje pokazalo je da prerano rođene bebe koje slušaju glazbu manje osjećaju bol i imaju nižu razinu stresa. Znanstvenici su dokazali da ugodan zvuk poboljšava srčani ritam kod prerano rođene djece i pomaže njihovu disanju.

Glazba se sve više koristi na neonatalnim odjelima jer su tamo smješteni pacijenti koji su premali da bi im se davala sredstva protiv bolova. Bebama se najčešće puštaju uspavanke, pjesmice za djecu i klasična glazba. Istraživanje je pokazalo da je glazba kod beba izazvala povećanje kisika u krvi i poboljšala im otkucaje srca.

Uočeno je i da su bebe koje su slušale glazbu manje osjećale bol nego bebe koje su bile smještene u bolničke sobe bez glazbe. Glazba je bebama donijela niz koristi - bile su mirnije, brže su rasle i kraće su boravile u bolnici.

'Istraživanje je dokazalo da glazba prerano rođenoj djeci uistinu donosi korist, jer prije svega umanjuje njihov bol tijekom medicinskog procesa koji zna biti vrlo bolan', izjavila je dr. Manoj Kumar s kanadskog Sveučilišta Alberta koja je vodila istraživanje. Istaknula je da je glazba pomogla i pri hranjenju beba u kombinaciji s drugim neinvazivnim metodama.