NIKAD LAKŠE

Evo kako ispeći ukusan i zdrav domaći kruh

01.03.2017 u 00:17

Bionic
Reading

Želite samo ispeći zdrav i ukusan kruh, a ne znate kako? Kuharica Lorrette Patzwald otkriva ukusan recept za fini kruh od palente i bulgura koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca

Kruh napravljen od cjelovtih žitarica može biti gust i suh, no kuharica Lorrette Patzwald koja radi u restoranu Ponsford's Place u San Rafaelu u Kaliforniji otkriva svoj recept pomoću kojega možete pripremiti vlastiti kruh čije tijesto je gipko i vlažno te vrlo ukusno, piše Yahoo Shine.


Potrebni sastojci:
- 5 čajnih žličica grubih zrnaca palente ili kukuruzne krupice
- 3 čajne žličice bulgura
- oko tri i pol šalice brašna od cjelovite pšenice
- jedna cijela i tri četvrtine čajne žličice kvasca
- jedna cijela i tri četvrtine čajne žličice fine morske soli
- oko dvije čajne žlice maslinova ulja ili ulja od groždanih sjemenki
- jedna čajna žličica rastopljenog maslaca

Stavite palentu i bulgur u zdjelicu, dodajte pola šalice kipuće vode i ostavite da odstoji sve dok žitarice ne omekšaju, otprilike tri do četiri sata.

Priprema tijesta
U zdjelu uspite brašno, kvasac i sol, dodajte šalicu plus dvije čajne žličice vode sobne temperature, dodajte omekšane žitarice koje ste prethodno namočiti, dvije žlice ulja te miješajte mikserom na laganoj brzini ili ručno kuhačom, sve dok tijesto ne bude posve glatko. Tijesto bi trebalo meko i ljepljivo, a po potrebi dodajte vode ili brašna.

Miješanje tijesta
Ako tijesto miješate mikserom, stavite ga na srednju brzinu, povremeno prijeđite i preko dna zdjele. Tijesto miksajte 12 do 15 minuta, sve dok ne postane glatko, mekano i rastezljivo. Ako ga mijesite rukama, radnu plohu malo pobrašnite i mijesite vlažnim rukama dodajući tek minimalno brašna da se ruke ne bi previše lijepile. Tijesto je potrebno mijesiti isto otprilike 12 do 15 minuta sve dok ne bude glatko i mekano.

Nakon toga tijesto ostavite da odstoji kojih 15 minuta, povremeno ga promiješajte i ako je ljepljivo dodajte malo brašna i vode. Tada tijesto premjestite u drugu zdjelu, po mogućnosti u veću menzuru, pokrijte ga krpom te ostavite da odstoji između 45 minuta i jednog i pol sata, sve dok ne 'naraste' za jedan i pol puta.

Oblikovanje
Stavite tijesto na radnu plohu, promijesite ga nekoliko puta i oblikujte u ovalni oblik. Zatim ga stavite u pleh za pečenje, premažite uljem te pokrijte plastičnom folijom. Nakon toga ponovno ostavite kruh da odstoji od 30 minuta do jednog i pol sata, sve dok laganim pritiskom prsta na tijestu ne ostaje mala udubina.

Pečenje
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Kada se tijesto digne, premažite ga maslacem, a zatim ga pecite u pećnici oko 40 minuta, sve dok ne poprimi lijepu boju. Nakon pečenja, kruh ostavite da se u plehu hladi desetak minuta, a zatim ga izvadite iz pleha, a ako se lijepi za površinu, vratite ga u pećnicu i pecite još pet minuta. Nakon što ste kruh izvadili iz pleha, ostavite ga da se hladi barem sat vremena.