Obitelj i dom SRETNI DATUMI ROĐENJA

Otkrijte hoćete li ikada postati šef

  • Autor: tportal.hr
  • 29.10.2012 14:12:02
  • 29.10.2012 11:45:16

Ako ste rođeni tijekom ljetnih mjeseci, teško da ćete u životu dogurati do neke šefovske pozicije. Ali ako ste rođeni na jesen ili početkom zime, šefovsko mjesto moglo bi vam biti puno bliže nego što ste mislili

Znanstvenici sa sveučilišta u Šangaju i Singapuru proveli su neobično istraživanje kako bi otkrili koliki utjecaj ima mjesec u kojemu je čovjek rođen na njegov razvoj karijere, odnosno na njegov potencijal da zasjedne na šefovsko mjesto.

Polazišna je ideja da su djeca rođena neposredno prije graničnog datuma za akademsku godinu u nepovoljnijem položaju jer mogu biti gotovo punih godinu dana mlađa od druge djece u svojoj skupini. Rezultat je manja intelektualna i fizička zrelost pa takva djeca onda kasnije teško mogu nadmašite zrelije i razvijenije kolege. Usto, manje je vjerojatno da će biti odabrani za liderske aktivnosti kada imaju tako jaku konkurenciju.

Kako su otkrili znanstvenici, djeca rođena u ljetnim mjesecima najčešće su najmlađa u razredu, a u kasnijoj dobi znatno rjeđe dobivaju šefovska mjesta. S druge pak strane, djeca rođena tijekom jeseni i zime, odnosno od rujna do prosinca, imaju najveće šanse da zasjednu na liderske pozicije.

Do takvih su rezultata znanstvenici došli proučavajući podatke o rođenju šefova u najvećim kompanijama diljem svijeta. Pokazalo se da je najveći broj lidera u tim kompanijama rođen upravo u tom razdoblju – od rujna do prosinca. Odmah nakon njih na šefovska mjesta zasjeli su oni rođeni u veljači i ožujku, piše magazin Economic Letters.

199229 ,216468 ,201262 ,178605
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više