Obitelj i dom NOVE SPOZNAJE

Tko je bolji u multitaskingu - muškarci ili žene?

  • Autor: tportal.hr
  • 26.10.2012 12:43:42
  • 26.10.2012 11:05:10

Za razliku od svih drugih, švedski znanstvenici tvrde da multitasking bolje ide muškarcima

Rašireno vjerovanje koje je čak dokazalo i nekoliko istraživanja, to da su žene bolje u obavljanju više zadataka odjednom, opovrgavaju švedski znanstvenici. 'Naši rezultati pokazuju da su muškarci bolji u žongliranju s više zadataka odjednom od žena', naglasio je Timo Maentylae, profesor psihologije na sveučilištu Stockholm.

On tvrdi da žene imaju sposobnost žonglirati s nekoliko radnji istodobno, ali da im uspješnost ovisi o menstrualnom ciklusu. Prema njegovim otkrićima, žene su sposobnije obavljati višestruke zadatke kada nisu pod pojačanim utjecajem hormona.

U istraživanju je sudjelovalo 160 muškaraca u dobi od 20 do 43 godine i većina njih vrlo uspješno obavljala je nekoliko zadataka istodobno. To isto vrlo uspješno čine i žene, kako pojašnjava Maentylae, ali samo kad im razina ženskih hormona nije visoka.

Otkrića švedskih znanstvenika u suprotnosti su s otkrićima istraživanja provedenih na tu temu posljednjih nekoliko godina. Naime, već dulje vrijeme spoznaje pokazuju da su žene te koje znatno bolje upravljaju većim brojem zadataka istodobno od muškaraca. Inače, najnovija otkrića bit će uskoro objavljena u časopisu Psychological Science. Bit će zanimljivo promatrati reakcije znanstvene zajednice na Maentylaeove zaključke.

162913 ,164660 ,165329 ,183294
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više