BARISTI OTKRIVAJU

Evo kako se kuha prava kava kod kuće

30.01.2013 u 14:35

Bionic
Reading

U Zagrebu se trenutno održava prvi festival kave CoffeeArt na kojem se mogu vidjeti mnogobrojni izlagači, ali i pohađati razne radionice te se bolje upoznati sa svijetom kave

Jedna od radionica na CoffeeArt ovih dana bila je ona o pravilnom kuhanju turske kave. Barist Christian Cviljak okupljenima je objasnio da se u dućanima najčešće prodaju mješavine raznih kava pa ne možemo uspoređivati njihove okuse, ali uskoro će takve kave biti dostupnije na našem tržištu i obožavatelji kofeina lakše će moći otkrivati razne okuse i vrste kava.

Turska kava kuha se u hladnoj vodi, suprotno uvriježenom mišljenju da se umiješa u proključalu vodu, jer je zbog toga gorka.

Želite li kod kuće ukusniju kavu koja neće biti gorka, možete probati Cviljekov način: stavite vodu u džezvu i na štednjak pa odmah ubacite kavu i pustite da se zajedno zagrijavaju. Kada kava potone možete ju malo promiješati, a gotova je čim se na vrhu počne stvarati pjena i kava se podigne.

Cviljek kaže da šećer, mlijeko ili neki drugi dodaci obavezno trebaju biti dodani nakon, a ne za vrijeme kuhanja kave.

'Kada voda ključa, ona je nekakvih 90 stupnjeva Celzijevih i kada je prelijete po kavi, biti će gorka', objasnio je Cviljek i rekao da kod takvog načina kuhanja kave treba pustiti da se voda malo ohladi.

Festival kave CoffeeArt održava se još ovaj vikend na Trgu bana J. Jelačića, a osim kupnje po povoljnjim cijenama moći ćete naučiti nešto o kavi i dobro se zabaviti na partijima.