NAJVAŽNIJI OBROK

Što najčešće doručkuju djeca u Hrvatskoj?

15.10.2012 u 15:08

Bionic
Reading

Nutricionisti se slažu da je doručak najvažniji dnevni obrok. Kvalitetan doručak opskrbljuje tijelo hranjivim sastojcima nakon višesatnog noćnog sna, te bi stoga trebao sadržavati sve potrebne nutrijente koji će pružiti dovoljno energije za obavljanje cjelodnevnih obaveza

U povodu Svjetskog dana hrane koji se obilježava sutra, tvrtka Nestle objavila je istraživanje o navikama dječjeg doručkovanja.

Istraživanje je provela agencija GfK. Rezultati prikupljeni u 1.000 obitelji ukazuju da hrvatska djeca najčešće doručkuju mlijeko, kruh, žitarice i kakao, te da je roditeljima u pripremi dječjeg doručka najvažnije (91 posto) da je obrok zdrav, a odmah zatim (85 posto) i da je hranjiv.

Ovo istraživanje također ukazuje da roditelji, nesigurni u to konzumiraju li njihova djeca  predviđeni jutarnji obrok u vrtiću ili školi, inzistiraju na doručku kod kuće.

Nutricionisti se slažu da je doručak najvažniji dnevni obrok. Kvalitetan doručak opskrbljuje tijelo hranjivim sastojcima nakon višesatnog noćnog sna, te bi stoga trebao sadržavati sve potrebne nutrijente koji će pružiti dovoljno energije za obavljanje cjelodnevnih obaveza. Doručak nam pomaže unaprijediti pamćenje što rezultira boljim uspjehom u školi ili na poslu, a također je važan za očuvanje zdrave tjelesne težine.

Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju veći unos cjelovitih zrna, stoga doručak baziran na cjelovitim žitaricama uvijek predstavlja dobar izbor. Istraživanje je pokazalo da 96 posto ljudi u Hrvatskoj priprema žitarice s mlijekom, tri posto s jogurtom, a manje od jedan posto s čokoladnim mlijekom. Također, čini se da volimo osnovni okus žitarica pa tako samo pet posto nas dodaje nešto žitaricama (šećer, suho voće, svježe voće).

Među različitim čimbenicima koji utječu na pripremu dječjeg doručka, hrvatskim roditeljima najvažnije je da je obrok zdrav (91 posto), a odmah zatim da je hranjiv (85 posto).