DANI NERETVE U ZAGREBU

Neretvani dijele 10.000 besplatnih paketa mandarina

11.10.2012 u 09:47

Bionic
Reading

U subotu, 13. listopada 2012. održava se središnje događanje manifestacije Dani Neretve u Zagrebu

Dani Neretve u Zagrebu započinju humanitarno-kulturnim programom u 10 sati na Trgu, a nastavljaju se u 13 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Cilj manifestacije je promovirati kulturne, gospodarske i humanitarne vrijednosti i raznolikost doline Neretve.

Simboli manifestacije su mandarina i lađa: neretvanska mandarina s jedne strane i stoljetna lađa s druge, koja je kroz Maraton lađa postala prepoznatljiva izvan granica naše zemlje.

Manifestacijom Dani Neretve u Zagrebu, koja je prije svega humanitarnog karaktera, Neretvani se žele zahvaliti gradonačelniku i građanima grada Zagreba na nesebičnoj pomoći, kada su poplavljenoj dolini Neretve prvi priskočili u pomoć. U znak zahvalnosti podijelit će besplatno 10.000 paketa mandarina, a građanima će ostaviti mogućnost da svoje priloge doniraju u humanitarne svrhe.

Mandarine će dijeliti poznati Neretvani: dr. Nela Sršen, rektor Aleksa Bjeliš, Matija Vuica i Jure Popović, Branka Bebić Krstulović, dr. Mladen Bušić, Vera Zima, Tomislav Martić, Rafael Dropulić-Rafo, Slavko Goluža, Milana Vlaović, gradonačelnici gradova iz doline Neretve i drugi.

Građani će svoje dobrovoljne priloge moći donirati Udruzi osoba s invaliditetom Prijatelj iz Metkovića ili Udruzi cerebralne i dječje paralize doline Neretve Leptirić iz Ploča ili Caritasu.

Također, uz promotivne filmove o Arheološkom muzeju Narona, Ornitološkoj zbirci iz Metkovića te Maratonu lađa, članovi KUD-a Metković izvest će splet neretvanskih pjesama i plesova pod nazivom 'Neretvansko kolo', svirat će i Gradska glazba iz Opuzena, a trio Lero dočarat će ugođaj neretvanskih druženja uz promotivnu prodaju proizvoda iz doline Neretve.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori u subotu od 13 do 16 sati održat će se stručni skup na temu 'Gospodarski razvoj doline Neretve'.

Uz gradonačelnike Metkovića, Opuzena i Ploča te Župana Dubrovačko-neretvanske županije, koji će iznijeti planove razvoja, poseban naglasak bit će na aktualnim temama iz gospodarskog života doline Neretve:

'Gospodarenje tlom i vodom donje Neretve kao temelj razvoja' - prof. dr. sc. Davor Romić

'Neretvanska lubenica – kakvoća kao prepoznatljivost' - dr. sc. Smiljana Goreta Ban

'Neretvanska mandarina – kao hrvatski brand' Niko Kapović, dipl. oec.

'Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju i Schengen - utjecaj na dolinu Neretve' - dr. sc. Filip Dragović.

Cjelodnevni program završava druženjem na Neretvanskoj večeri gdje će, uz već spomenute promotivne sadržaje, biti priređena izložba slika neretvanskih slikara i gdje će, uz grupu Gusari i klapu Luka Ploče, najpoznatiji ugostitelji doline Neretve prezentirati svoje umijeće pripremanja brujeta od jegulja i žaba te će dočarati ambijent neretvanskih brudetijada.

Manifestacija se nastavlja u nedjelju, na Jarunu
, gdje će biti organizirana promotivna vožnja lađa, a na terenima ŠRC Špansko održat će se tradicionalni turnir u boćanju Kup kneza Domagoja.