Obitelj i dom DOMINACIJA ILI PODČINJENOST?

Saznajte kakav zapravo seks priželjkuju žene

  • Autor: tportal.hr
  • 5.10.2012 13:50:06
  • 5.10.2012 12:59:45

On je gore i aktivan, ona dolje i pasivna – to je tradicionalni seksualni odnos. Nova istraživanja pokazuju da ga sve manje žena želi

Inzistiranje na tradicionalnim ulogama spolova u seksu može rezultirati time da ženama bude manje ugodno u krevetu – kaže novo istraživanje Sveučilišta Yale.

Uloge spolova igraju ključnu ulogu u seksualnom ponašanju žena i muškaraca i uključuju element moći – u zapadnoj civilizaciji to obično podrazumijeva da su muškarci dominantni, a žene podčinjene. Takav odnos ima velik utjecaj na seksualne stavove i rezultati istraživanja ukazuju na to da se žene osjećaju manje sigurno što se više par pridržava tradicionalnih podjela.

Ispitanici, 357 žena i 126 muškaraca, bili su u dobi od 18 do 29 godina i heteroseksualni. Anketiranje je pokazalo da žene ne smatraju da bi muškarci trebali biti dominantni u seksualnim situacijama, čak i kada to jest slučaj.

Lisa Rosenthal, voditeljica istraživanja čije rezultate prenosi Daily Mail, tražila je odgovore na pitanja o seksualnom samopouzdanju. Ispitanici su bili u odvojenim separeima i u svakom su bile ponuđene posude s besplatnim kondomima za žene s natpisom: 'Molimo, uzmite! Besplatni kondomi za žene. Zaštitite sebe i partnera.' Mlade žene koje su navikle na tradicionalne odnose među spolovima rjeđe su uzimale ponuđene kondome.

218462 ,218237 ,218196,216599

'Ako muškarci vjeruju da moraju biti seksualno dominantni, to će možda kočiti njihove partnerice da se osjećaju slobodno u raspravljanju o seksualnom ponašanju i zaštiti… ili da pitaju o stvarima koje ne znaju', a sve to može narušiti seksualno samopouzdanje, zaključuju znanstvenici.

'Uvjerenje da je dominacija muška uloga smanjit će spremnost žena da uzmu kondome zato što se to ne uklapa u stereotip da je briga o zaštiti posao muškarca.'

Autori istraživanja dodaju: 'Premda su ženski kondomi važno sredstvo ženske spolne zaštite, tradicionalni nazori mogu dovesti u pitanje njihovo korištenje.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više