MASAŽNE KADE

Hidroterapija u vlastitoj kupaonici

22.05.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Otkad postoji, hidromasažna kada podijelila je javnost po liniji - luksuz ili potreba, pa onda i - kupiti ili ne. Osim toga, cirkuliraju i mnogobrojna oprečna mišljenja koja ponekad graniče s nadnaravnim. Stvar je vrlo jednostavna - koliko posijete, toliko ćete i žeti

Hidroterapija ima svoju fiziološku podlogu. Hladna voda stimulira uzrokujući površinsko suženje krvnih žila, pa tok krvi usmjerava prema vitalnim organima. Vruća voda opušta, rasteže žile, pa otpadne tvari izlaze kroz tkivo. Naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom poboljšava cirkulaciju, pomaže kod uklanjanja ili smanjivanja upala. Česta je metoda u toplicama i preporučljiva je u kućnoj njezi. Hidromasažom ćete se mentalno opustiti, osloboditi se stresa, dovesti u određenu ravnotežu duhovan i materijalan dio sebe. Stimuliranje kože, poboljšavanje cirkulacije, kao i pomoć u borbi protiv celulita neke su od fizičkih beneficija. S obzirom na to da učvršćuje tkiva i mišiće te opušta tijelo, posebno nakon fizičke aktivnosti, i ublažava bolove u zglobovima, nije čudno da se mnogi sportaši također prepuštaju ovakvom tretmanu. Jačina mlaza vode i toplina ovise o individualnim preferencijama, koje pak ovise o fizičkoj kondiciji.

Opće preporuke za upotrebu toplih kupki su sljedeće: 25 minuta je optimalno vrijeme provedeno u kadi u kojoj je hidromasažni sustav u pogonu, a temperatura vode između 34 i 36 stupnjeva. Za temperaturu do 38 stupnjeva preporuča se 20 minuta, a do 40 je optimalno kupanje u trajanju od 15 minuta. Naime, prođe pet do 10 minuta dok se ne osjete posljedice uživanja u ovakvim tretmanima.

Dobra hidromasažna kada je skupa i nikako nemojte nasjesti na fore da je jeftinije jednako tako dobro. Nije stvar samo kvalitete, nego i opreme koju takva kada sadrži. Pravila kod kupovine masažnih kada slična su kao i kod bijele tehnike. Možda čak malo i kompliciranija. Treba znati kupiti pravu kadu, saznati kako se s njom ophodi i kako se održava. Trud bi se mogao višestruko isplatiti, posebno u onim trenucima kad zavaljeni ležite u kadi, a masiraju vas i opuštaju mjehurići. Sigurno vam nije promakla ponuda masažnih tretmana u toplicama, hotelima i fitness centrima. Zašto s vremena na vrijeme vaša kupaonica ne bi postala privatna oaza, pogotovo ako ste čest gost takvih tretmana? Danas na tržištu možete pronaći svašta, od kineskih proizvoda upitne kvalitete do onih koji se sklapaju po garažama i mogu nam izazvati razne probleme.

Whirlpool, spa ili jacuzzi, a po naški jednostavno prevedeno bez korištenja brandova, hidromasažna kada - kada je u koju su montirane cijevi, električna pumpa i mlaznice. Pumpa tjera vodu na cirkulaciju kroz sisaljku, da bi izašla kroz mlaznice natrag u kadu. Kade mogu biti ugradbene ili samostojeće, a ponekad i 'uzemljene'. Još donedavno većina je kada bila približno pravokutna, ali pojavom akrila postalo je dostupno više oblika. Uglavnom su bijele, ali sve više su dostupne i ostale boje. Kupaonica je evoluirala u prostoriju namijenjenu relaksaciji, spokoju i pomlađivanju otkako je njezin nezaobilazan dio postala hidromasažna kada.

Mnogo je izbora, pa je stoga najvažnije da odaberete kadu koja vam najbolje odgovara. Pritom razlikujte whirlpool i zračne sustave u kadi. Whirlpool sistemi sadrže mlaznice koje stvaraju snažne i ciljane masaže. Naime, one kombiniraju zrak i vodu, često su prilagodljive u svom smjeru i jačini mlaza i nije preporučljivo da, dok su u pogonu, koristite ulja i soli za kupanje. Zračni sustavi u kadama proizvode puno malih mjehurića koji opkoljavaju tijelo, a svrha im je prije svega opuštajuća. Topli zrak izlazi kroz male rupice, pa se ulja i soli mogu koristiti u ovom tipu kupanja. Naravno, postoje sistemi koji objedinjuju oboje. Koju kadu ćete odabrati, ovisi i o veličini vaše kupaonice, pa prvo morate povesti računa o prostornim mogućnostima.

Što se tiče mlaznica, u najčešćem broju slučajeva moguće im je usmjeravati pravac štrcanja, bilo manualno, bilo digitalno. Služe za masiranje dijelova tijela posebno izloženih stresu i dugom stajanju, zbog čega se pojavljuju oslabljenost cirkulacije i ukočenost. Zračne mlaznice uglavnom su smještene na dno kade, odakle ubacuju zrak te uzrokuju turbulenciju vode izazivajući efekt masaže. Vodene mlaznice pod pritiskom kroz bočne stranice kade izbacuju vodu također masirajući tijelo, a moguće ih je prilagođavati za 30 stupnjeva od središnjeg položaja. Noviji modeli uglavnom imaju plastične mlaznice ili one kromirane, ovisno o tome kakvu slavinu odaberete i kako se uklapaju u ukupni ambijent kupaonice. Kod mlaznica je važno da su usmjerene put srca, a ne okomito na tijelo jer mogu proizvesti kontraučinak. Veliki dio navedenog varira od proizvođača do proizvođača.

Za još veće uživanje u kupanju, u vodu možete dodati esencijalna ulja ili supstrate (aromaterapija), sve dok ne proizvode mjehuriće. Sapun, šamponi i druge tvari što proizvode mjehuriće mogu se koristiti jedino kad je hidromasažni sustav isključen.

Mlaznice, pumpa i cijevi definiraju hidromasažnu kadu, a ovisno o proizvođaču, odnos osnovne i dodatne opreme varira. Tu su dezinfekcijski sistem, crpka za vodu, zračni kompresor, stabilizator temperature vode, radio, regulator visine vode, kromoterapijski sustav, filter za kamenac, elektronska regulacija broja okretaja zračnog kompresora, regulacija crpke za vodu, pneumatski prekidač, programirano ispuhivanje vode iz sistema, LCD-display… Imajte na umu da 40 posto cijene kade upravo čini sistem za dezinfekciju cijevi.

Bez obzira na to koliko užurbanim stilom života živjeli, zapamtite da morate misliti na sebe i posvetiti si 30 minuta barem jednom tjedno - a hidromasažna kada je jedan od boljih odabira za tih pola sata.

Više o ovoj i sličnim temama možete pronaći na stranicama časopisa www.gradjenje-opremanje.hr