NA METI KRITIKA

Zbog čega se Ikea našla u središtu skandala?

02.10.2012 u 09:38

Bionic
Reading

Poznati švedski proizvođač namještaja i opreme za dom izdao je novi katalog identičan za sve zemlje, međutim u katalogu namijenjenom tržištu Saudijske Arabije Photoshopom su izbrisani svi ženski modeli te se time našao na tapeti oštrih kritika

Novi Ikein katalog koji je trebao biti identičan za cijeli svijet, podignuo je veliku medijsku prašinu. Naime, u katalogu namijenjenom tržištu Saudijske Arabije iz kataloga su obrisane sve žene i djevojčice koje su se prvotno nalazile u katalogu, a slike muškaraca su ostavljene. Zbog toga poteza, Ikea se našla na tapeti oštrih kritika i osuda, a sada je uputila i javnu ispriku.

Švedski proizvođač tako je, kako navodi Daily Mail, uputio javnu ispriku zbog brisanja svih žena i većine djevojčica iz kataloga za web i tiskanog izdanja namijenjenog saudijskom tržištu.

Usporedba fotografija jasno prikazuje kako su fotografije u ostalim katalozima i ovome spornome identične, osim što su izbrisane ženske osobe, uključujući i dizajnericu na naslovnoj slici, a fotografije njezinih muških kolega ostavljene.

Švedska ministrica trgovine Ewa Björling tvrdi kako su obrađene fotografije tužan primjer koji pokazuje kako je ispred nas još dug put u smislu ravnopravnosti muškaraca i žena u Saudijskoj Arabiji.

Velik broj fotografija u katalozima prikazuje žene koje poziraju s Ikeinim proizvodima, osim kataloga u Saudijskoj Arabiji gdje se fotografije žena uvijek brišu.
'Trebali smo reagirati i uvidjeti kako isključivanje žena u saudijskoj verziji kataloga nije u skladu s Ikeinim vrijednostima' poručuju iz Ikee.