KONFERENCIJA DIJETE U GRADU:

'Ulažite u djecu jer neće imati tko voditi zemlju'

28.09.2012 u 13:09

Bionic
Reading

Zagreb je domaćin 6. Međunarodne Konferencije 'Dijete u gradu', a na njoj je sudjelovala i regionalna direktorica UNICEF-a Marie-Pierre Poirier koja se osvrnula na Izvješće o stanju djece u svijetu koje se bavi kvalitetom života djece u gradovima

Teme zagrebačke Konferencije su dječja igra, Konvencija UN-a o pravima djeteta, zdravlje i međugeneracijski razvoj. Time organizatori žele skrenuti pažnju da se u planiranju gradova ne smije zanemariti važnost prostora za dječju igru. Također, uz fizičko zdravlje, djeci treba osigurati uvjete za dobro mentalno zdravlje. U dječjem razvoju važna je i integracija različitih generacija, ne samo u obitelji već i na razini čitavog društva.

Izvješće o stanju djece u svijetu koje se bavi kvalitetom života djece u gradovima posebno ukazuje na zabrinjavajući utjecaj urbanizacije na djecu, osobito u siromašnim regijama gdje infrastruktura i usluge ne prate urbani rast.
'U usporedbi s drugim zemljama, djeca u Hrvatskoj imaju bolje uvjete od nekih ili su prosječni. No Hrvatska se kao i mnoge druge zemlje susreće s problemom kako da programi usmjereni djeci budu dostupni svima, u svakom gradu i u svakom mjestu', rekla nam je Marie-Pierre Poirier u razgovoru tijekom Konferencije održane u hotelu Westin.

Kako bi Hrvatska to osigurala, Poirier smatra da trebamo biti osjetljiviji i pristupačniji prema građanima i djeci te imati sluha za probleme na koje nailaze.

'Posebnu pažnju treba usmjeriti prema onima koji su na margini društva. Radi se primjerice o djeci koja dolaze iz siromašnih obitelji. Ovo je možda očita činjenica, ali dobro je da je tako. A tu su i djeca iz velikih obitelji kojima nedostaje novca te djeca s posebnim potrebama i etničke manjine, posebno Romi', naglasila je Poirier i dodala kako je u razgovoru s predsjednikom Republike, Ivom Josipovićem, zaključila da nije sve u financijskoj potpori¨, jer treba prepoznati problem i iznaći rješenje za djecu koja trpe zlostavljanje od obitelji i društva, a za to se često ni ne zna zbog njihovog straha.

Pozitivna strana i početak promjena koje svoj djeci mogu pružiti jednaka prava i kvalitetno odrastanje je prepoznavanje problema, a Poirier misli da Hrvatska za razliku od nekih drugih zemalja jako dobro vidi gdje problemi točno leže.

'Vrlo sam impresionirana što vidim da Hrvatska želi više i da bez obzira na ostvareni napredak zna da to nije dovoljno', rekla je Poirier i dodala da UNICEF ima zadaću pomoći u pronalaženju ideja kako uključiti isključene i vidjeti da li su neka od rješenja iz drugih zemalja platforma na kojoj Hrvatska može pronaći ključ uspjeha za sebe.

Ne postoji univerzalni recept koji se može primijeniti, ali može se vidjeti kakve su odluke drugi donosili, koji su se problemi pojavljivali i njihova rješenja mogu inspiracija.

'Krize dolaze i prolaze, ali ako nećete ulagati u djecu, imat ćete cijeli naraštaj koji neće znati kako voditi zemlju. Zato je važno prioritet dati socijalnom i društvenom razvoju, a ne ekonomiji te očuvati ljudski kapital', objasnila je Poirier cilj za Hrvatsku u čijem ispunjenju UNICEF želi pomoći.