OD FRUSTRACIJE DO SIGURNOSTI

Koliko treba mladim mamama da se priviknu na majčinstvo?

28.09.2012 u 13:25

Bionic
Reading

U prvim danima majčinstva novim se mamama vjerojatno čini da trudu, naporu i frustracijama nikad neće biti kraj. No ne očajavajte: trebate izdržati samo četiri mjeseca i 23 dana

Znanstvenici su otkrili je više od 140 dana potrebno da nova majka uhvati ritam s revolucijom u svim aspektima svog života, piše Daily Mail. Nakon gotovo pet mjeseci, nove majke hvataju ritam i ponovno vraćaju poljuljano povjerenje u samesebe. Majke do tog vremena nauče što znači plač njihove bebe, nauče brzo mijenjati pelene, znaju da će zauvijek biti naoružane hranom i rezervnom odjećom i više se ne raspadaju u plaču od iscrpljenosti ili frustracija.

Istraživanje, koje je naručio dječji brend Munchkin, utvrdilo je da su ključni markeri, poput točke kad beba počne spavati cijelu noć ili kad mama ne paničari kad dijete ima temperaturu, presudni u osjećaju novih majki da je sada napokon sve sjelo na svoje mjesto.

'Kad prvi put postanete mama opterećeni ste naletom miješanih emocija koje vas mogu potpuno iscrpiti', objašnjava Claire Rayner, glasnogovornica tvrtke Munchkin. 'Iako je majčinstvo jedna od najboljih stvari koja vam se može dogoditi, razumljivo je da nova situacija može biti istodobno i zastrašujuća. Ovi rezultati pokazuju da, bez obzira koliko se majčinstvo može činiti zastrašujućim, mame imaju nevjerojatne resurse da prođu kroz prve dane materinstva te da dođu do osjećaja da imaju stvari pod kontrolom.'

Studija je pokazala da su tijekom trudnoće jedna od dvije ispitanice bile nervozne i uplašene zbog činjenice da postaju majke, dok je jedna od četiri rekla da su se osjećale potpuno izbezumljeno. Ti su se osjećaji intenzivirali nakon poroda, kada je više od polovice anketiranih žena priznalo da su im prvi mjeseci prošli u izmaglici budući da su bile nesigurne rade li sve kako treba. Dvije trećine majki priznalo je da su osjećale zabrinutost i iscrpljenost u ulozi novog roditelja, a velik ih je broj često plakao. Gledajući unatrag, šest od deset mladih mama reklo je da bi voljele da u to vrijeme nisu toliko bila zabrinute.

Anketa je pokazala da je čak šest od deset majki prolazilo kroz razdoblje u kojem su se osjećale da nisu sposobne biti majkee. Trećina ih je bilo toliko zabrinuta da su povjerile prijateljici ili članu obitelji kako vjeruju da nisu dobar roditelj. Petina majki nije podijelila svoju zabrinutost kako drugi ne bi pomislili da nisu sposobne za novu odgovornost.

'Ohrabrujuće je što mnoge mame prolaze kroz isto razdoblje zabrinutosti, što pokazuje da je osjećaj da se ne može nositi s materinstvom uobičajena reakcija', dodaje Claire Rayner. 'Važno je da se ne bojite podijeliti tu zabrinutost s obitelji i prijateljima te zatražiti pomoć i podršku.'

Istraživanje je identificiralo deset ključnih stvari po kojima nove mame osjećaju da su postale 'prave' mame. Među njima je najvažniji osjećaj da su uspjele srediti i dovesti pod kontrolu dnevnu rutinu, a nije manje važan niti osjećaj da točno znaju što trebaju napraviti kad beba plače. Važna je točka i trenutak kad ih prestane hvatati panika zato što dijete ima temperaturu, a sigurnim se osjećaju i kad uđu u fazu da nikada ne izlaze iz kuće bez rezervne odjeće, hrane za bebe ili igračke kojom mogu zabaviti bebu. Brzo mijenjanje pelena također je jedan od momenata, a s redovitom bebinom snom kroz cijelu noć vraća se mir i u srca mladih mama.