ULAGANJE U BUDUĆNOST

Započela međunarodna konferencija Dijete u gradu

26.09.2012 u 17:17

Bionic
Reading

Nakon Brugesa, Londona, Sttutgarta, Rotterdama i Firence, Grad Zagreb je domaćin i pokrovitelj šeste međunarodne konferencije 'Child in the City/Dijete u gradu' koja je svečano otvorena u hotelu Westin

Konferencije 'Child in the City/Dijete u gradu' trajat će do 28. rujna u organizaciji Europske mreže gradova prijatelja djece i istoimene Europske zaklade.

U Konferenciji će sudjelovati 120 stručnjaka iz 30 država, a zajedno s predavačima iz Hrvatske, razmjenjivat će iskustva i ideje za promicanje pokreta 'Gradovi - prijatelji djece', kojem se u Hrvatskoj već pridružilo 34 gradova i općina.

Teme zagrebačke Konferencije su dječja igra, Konvencija UN-a o pravima djeteta, zdravlje i međugeneracijski razvoj. Time organizatori žele skrenuti pažnju da se u planiranju gradova ne smije zanemariti važnost prostora za dječju igru. Također, uz fizičko zdravlje, djeci treba osigurati uvjete za dobro mentalno zdravlje. U dječjem razvoju važna je i integracija različitih generacija, ne samo u obitelji, već i na razini čitavog društva. O tim temama istovremeno će raspravljati i djeca na svojim radionicama, koja su po prvi puta aktivni sudionici Konferencije. Naime, u sklopu Konferencije organiziran je Susret Dječjih vijeća iz cijele Hrvatske. Zaključke s radionica djeca će iznijeti na završnom dijelu Konferencije i još jednom pozvati svjetske i lokalne vođe da zajedno s djecom stvaraju prijateljske zajednice za život. Inače, djeca su osmislila i idejno rješenje vizualnog identiteta Konferencije koje se koristi u svim promidžbenim materijalima.

Sudionicima Konferencije obratili su se Predsjednik Republike, prof. dr. sc. Ivo Josipović, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, predsjednik Europske mreže 'Grad - prijatelj djece' (European Network Child Friendly Cities) Jan Van Gils i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović.

U radnom dijelu Konferencije sudjelovala je i regionalna direktorica UNICEF-a Marie-Pierre Poirier koja će se osvrnuti na UNICEF-ovo ovogodišnje Izvješće o stanju djece u svijetu koje se bavi kvalitetom života djece u gradovima. Izvješće posebno ukazuje na zabrinjavajući utjecaj urbanizacije na djecu, osobito u siromašnim regijama gdje infrastruktura i usluge ne prate urbani rast. U posjetu Hrvatskoj, Poirier će se sastati s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, potpredsjednicom Vlade RH i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić, pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić te drugim državnim dužnosnicima s kojima će razgovarati o stanju dječjih prava u Hrvatskoj te mogućnostima za njihovo unapređenje.

Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s Društvima Naša djeca, Dječjim forumima i Dječjim gradskim i općinskim vijećima iz gradova i općina prikupio je više od 500 poruka djece iz cijele Hrvatske o dječjim pravima, igri, zdravlju i međugeneracijskom razvoju te ih objavio u publikaciji na engleskom i hrvatskom jeziku koja će se podijeliti svim sudionicima Konferencije.