POGREŠKE U ODGOJU

Zbog čega roditelji najviše žale?

14.09.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Previše provedenog vremena poslu, a premalo druženja s djecom većina roditelja smatra svojom najvećom pogreškom

Prema jednoj studiji, više od četvrtine roditelja peče savjest zbog jedne ili više stvari koje misle da su propustili u odrastanju svoje djece. Dvije trećine kažu da bi se drugačije ponašali kada bi mogli sve ispočetka.

Tako šest od deset roditelja koji imaju više od jednog djeteta kažu da bi promijenili pristup s drugim i trećim djetetom kako ne bi ponavljali pogreške, a četvrtina je te savjete prenijela prijateljima koji su dobili dijete.

Sedam od deset roditelja osjeća da je djetinjstvo svojih potomaka uzelo zdravo za gotovo, a više od dvije trećine misli da roditelji lako zaboravljaju da djeca neće zauvijek biti mala.

Uz to što su bili previše na poslu, a premalo s djecom, u pet najvećih pogrešaka u odgoju roditelji su naveli brigu o stvarima koje nisu bitne, premalo igre s djecom, premalo odlazaka na obiteljske odmore i premalo obiteljskih fotografija. Više od pola roditelja misli da nije provodilo dovoljno kvalitetnog vremena sa svojom djecom.

U istraživanju tvrtke Huggies Little Swimmers sudjelovalo je dvije tisuće roditelja, a 63 posto žali što nije imalo više zajedničkih aktivnosti s djecom.

Lauren Revell iz tvrtke koja je radila istraživanje za Daily Mail kaže da roditelji često misle da će djeca zauvijek biti malena i uz njih, a vrijeme prolazi. Dodaje da je tome glavni krivac užurban način života i često rješavamo druge stvari umjesto da se posvetimo djeci.