PRONAĐEN KRIVAC

Ovisnički gen odgovoran je za pušenje u trudnoći

15.05.2009 u 09:51

Bionic
Reading

Žene koje puše u trudnoći vjerojatno imaju gen zbog kojeg im se teže odreći cigareta, pokazalo je istraživanje

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 2.500 pušačica pokazalo se da one s ovisničkim genom imaju 66 posto šanse da i u trudnoći nastave pušiti. Ta saznanja objašnjavaju zašto mnoge pušačice nastavljaju pušiti i kad ostanu u drugom stanju, unatoč svim opasnostima koje prijete nerođenom djetetu. Poznato je da pušenje za vrijeme trudnoće povećava šanse za rođenjem mrtvorođenčeta, prijevremeni porod ili rođenje djeteta s premalom težinom.

Iako dosta žena prestaje pušiti baš u vrijeme trudnoće, nakon poroda oko 80 posto njih i dalje nastavlja s tom nezdravom navikom. Znanstvenici upozoravaju da trudnice ne bi smjele koristiti gene kao ispriku za nastavak pušenja. Iako genetski materijal nekim ženama nimalo ne olakšava prestanak pušenja, to ne znači da je nemoguće prestati s tom navikom.

Testiranja DNK pokazala su da trećina ljudi u sebi nosi gen koji je kriv za njihovo uživanje u cigaretama. Znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu pratili su napredak preko 2.400 pušačica s područja Bristola koje su ostale u drugom stanju. Oko 31 posto ispitanica koje nisu imale ovisnički gen odreklo se pušenja već u prvom tromjesečju trudnoće, dok je isto napravilo 21 posto žena s tim genom. Žene koje imaju samo jednu kopiju toga gena imaju i veće šanse da se riješe te loše navike, dok one s dvostrukom kopijom ovisničkog gena imaju 66 posto veće šanse da se neće odreći cigareta tijekom cijele trudnoće.

Iako se ovo istraživanje koncentriralo samo na trudnice, vrlo je vjerojatno da ovaj gen utječe na sposobnost oba spola da tijekom života odustanu od pušenja.