PRIPAZITE NA SLJEDEĆE

Zašto je rasvjeta važan element interijera?

Bionic
Reading

Rasvjeta ima višestruku ulogu u interijeru – funkcionalnu i dekorativnu. Ona je sastavni element opremanja prostora i o njezinim efektima značajno ovisi kompletan ugođaj prostora

Funkcionalna uloga rasvjete izuzetno je važna jer pravilno osvijetljen prostor u kojem se radi ili boravi olakšava i ubrzava obavljanje svih aktivnosti. To osobito dolazi do izražaja u radnim prostorima, kuhinjama, dječjim sobama, kupaonicama, bibliotekama, itd. Radni stol treba biti osvijetljen s lijeve ili prednje strane, a radne plohe poput kuhinjskih s frontalne - kako ne bi došlo do zasjenjenja.

Kupaonska rasvjeta također mora biti kvalitetna, jer se u tom prostoru obavljaju aktivnosti koje traže izuzetnu preciznost kao što je nanošenje make-upa. Uz centralnu rasvjetu kupaonice, poželjno je postaviti osvjetljenje uz ogledalo, a dodatna rasvjeta može biti isključivo iz dekorativnih tj. ambijentalnih razloga, kao što je stvaranje romantičnih ugođaja za vrijeme kupanja ili tuširanja.

Dekorativna uloga rasvjete ostvaruje se načinom, vrstom, oblikom, bojom te jačinom rasprostiranja svjetlosti. Svjetlosni efekti mogu potpuno promijeniti doživljaj prostora tako da se njima često transformiraju višenamjenski prostori, koji danju mogu imati jednu namjenu, a noću drugu. Slični efekti se mogu postići i u stambenim prostorima u kojima se dio dnevnog boravka može koristiti kao radni prostor, a istovremeno kao prostor za opuštanje.

U svakoj prostoriji, neovisno o potrebi postavljanja funkcionalne rasvjete, koja osigurava pravilno osvjetljenje i korištenje prostora, poželjno je postaviti dekorativnu rasvjetu. Igra svjetlošću obogaćuje prostor te omogućava da prostor ispunjen istim namještajem i bojama dobije novi izražaj. Svjetlosnim efektima najjednostavnije se mijenja doživljaj prostora te je upravo to savjet svima koji žele unijeti brze promjene u interijer.

Osim načinom rasprostiranja svjetlosti, rasvjetna tijela mogu dekorirati prostor i dizajnom. Skulpturalnost lustera ili stojećih lampi unose umjetnički karakter u prostor. Tako oblikovana rasvjetna tijela nije potrebno usklađivati s ostalim elementima interijera ni bojom niti materijalima. Skulpturalno dizajnirana rasvjetna tijela dobivaju mogućnost da poput umjetnina budu neovisna u porukama koje šalju korisnicima prostora.

Odabir rasvjetnih tijela individualan je. Iako su u trendu i dalje rasvjetna tijela dimenzija XXL, uz njih se može kombinirati manja ili točkasta rasvjeta. Pri izvedbi kompleksnih prostora, (u kojima rasvjeta ima bitnu ulogu), ali i privatnih stambenih objekata, u kojima se žele postići kvalitetni svjetlosni efekti, preporučljivo je angažirati dizajnera svjetla. On će svojim proračunima i stručnim znanjima napraviti kvalitetna rješenja u skladu s prostornim mogućnostima. Način osvjetljenja i efekti, koji se trebaju pojaviti, ovise o mnogobrojnim faktorima pa se često događa da uz velika investiranja krajnji rezultat ne bude zadovoljavajući i to samo zato što u cijelo rješenje nije uključena stručna osoba.

Rasvjeta je izuzetno važan element interijera. Najčešće se postavlja kao posljednja u prostor kada su financijska sredstva već znatno iscrpljena. Stoga se često biraju privremena, jeftinija rješenja koja na kraju ostanu i konačna. No to je potpuno pogrešan pristup. Rasvjeta se mora planirati od samog početka, i to kroz projekt kao i količinu ulaganja financijskih sredstava.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr