TRADICIJA U JASKI

Ivo Josipović sa suprugom u berbi grožđa

04.09.2012 u 09:29

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović u pratnji supruge Tatjane u Jastrebarskom je ugostio četrdesetak veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj u tradicionalnoj Diplomatskoj berbi

Predsjednika i veleposlanike dočekao je i pozdravio obnašatelj dužnosti gradonačelnika Zvonimir Novosel u Perivoju ispred dvorca Erdödy, a obišli su i obnovljenu Žitnicu koja dodatno krasi jaskanski Perivoj koji se uređivao proteklih godinu dana sredstvima Europske unije. U svojem kratkom obraćanju, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je još jedna Diplomatska berba zaživjela na jaskanskim vinogradima:

'Ova Diplomatska berba za naš grad je čast i veliko priznanje, ali i prvorazredna promocija, ne samo naših vrhunskih vinara, već i ostale turističke ponude u cjelini. Ovo su trenuci kada treba s ponosom izraziti zadovoljstvo što je Jaski već treću godinu zaredom ukazana čast da upravo kod nas predsjednik Republike Hrvatske organizira Diplomatsku berbu. Stoga Vas ispred Grada Jastrebarskog pozivam da se u našem gradu, ne samo danas, već i ubuduće, osjećate dobrodošlima', rekao je Zvonimir Novosel.

Osim veleposlanika, prisutni su bili i donedavni jaskanski gradonačelnik, a sada ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep te glavna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Vesna Cvjetković Kurelec. Državne izaslanike, veleposlanike, kao i ostale okupljene Jaskance, kratko je pozdravio i predsjednik Josipović rekavši kako mu je drago da ima priliku predstaviti kolegama iz diplomacije turističku ponudu naše zemlje te netaknute ljepote i potencijale pitoresknih gradića kakav je Jastrebarsko.

'Jastrebarsko je prelijep grad koji je puno napravio, kontinuirano ulaže infrastrukturu, iznjedrio je ministre i siguran sam da će tako i nastaviti. Došli smo u berbu i znam da nećemo puno ubrati, no produbit ćemo prijateljstvo. Jaska polako postaje gospodarsko i turističko središte i mi ovime to potvrđujemo. Isto tako, potvrditi ćemo i da je vino ovog kraja izvrsne kvalitete. Svima želim dobar provod', optimistično je zaključio predsjednik Josipović

Nakon druženja u jaskanskom perivoju, predsjednik, veleposlanici i državni izaslanici uputili su se u berbu grožđa na imanje obitelji Velimira Jagunića, jednog od brojnih uspješnih jaskanskih vinara. Branje grožđa uz pjesmu članica KUD-a Okićka Trešnja te u društvu aktualne vinske kraljice Jelene Rožić, za veleposlanike i njihove supruge bilo je pravo zadovoljstvo i nezaboravan događaj.