Obitelj i dom RAZLIKA U PERCEPCIJI

Evo zašto muškarci vide boje drugačije od žena

  • Autor: tportal.hr
  • 4.9.2012 10:17:06
  • 4.9.2012 9:06:25

Ako ponekad očajavate zbog partnerovog odabira odjeće, možda će vam biti lakše kada pročitate da muškarci i žene doživljavaju boje na drugačiji način

Mozak muškarca doživljava boje različito od mozga žene. To znači da primjerice narančastu muškarci vide više kao crvenu. Isto tako, trava im djeluje žućkasto, a ženama jače zeleno.

Na njujorškom sveučilištu također je otkriveno da muškarci teže razlikuju različite nijanse žute, zelene i plave. Te razlike nisu drastične, piše Daily Mail, ali znače da će žena lakše odabrati određenu nijansu plave koju primjerice želi za bojanje zida, a muškarac neće shvatiti razliku.

U istraživanju su oba spola gledala u bljeskove svjetla različitih boja te su trebali reći što vide. Profesor Israel Abramov zaključio je da različitost boja koje vide muškarci i žene nema veze sa strukturom oka. Znanstvenici su zaključili da do razlika dolazi jer testosteron utječe na proces obrade podataka u mozgu muškaraca, ali nisu sigurni koliko su jake razlike u stvarnom svijetu, izvan laboratorija.

Postoje i druge fiziološke razlike između spolova. Časopis Biology of Sex Differences objavio je istraživanje u kojem se pokazalo da muškarci imaju bolji sluh te jače doživljavaju okuse i mirise. Također bolje uočavaju detalje na pokretnim slikama pa primjerice gledajući TV lakše mogu 'uloviti' što se točno događa na nogometnom terenu za vrijeme utakmice.

211693,184716,210856,208528
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više