SVJETSKI TREND

U porastu broj neudanih mama

15.05.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Broj majki koje rađaju izvan braka u posljednjih 25 godina sve je veći. Osim u SAD-u gdje je 2007. godine čak oko 40 posto djece rođeno izvan braka (što je velik porast s obzirom da je 1980. takve djece bilo oko 18 posto), analizirani su podaci u još 14 zemalja širom svijeta

Zemlje gdje je zabilježen veći broj poroda izvan braka su: Island, Švedska, Norveška, Francuska, Danska i Velika Britanija, dok manji postotak porasta od SAD-a imaju Irska, Njemačka, Kanada, Španjolska, Italija i Japan.

Prema riječima stručnjaka za demografiju Patricka Heuvelinea s kalifornijskog Sveučilišta u Los Angelesu, američke žene su sklonije biti samohrane majke jer se pokazalo i u praksi da nevjenčani brakovi ne traju dugo.

'Čini se da se situacija u SAD-u poprilično razlikuje od drugih zemalja jer vodimo po broju samohranih majki', kaže Heuveline.

Profesorica Kelly Musick sa Sveučilišta Cornell u Ithaci, New York, kaže da se prema njihovim podacima nevjenčane zajednice u SAD-u raspadaju brže nego u drugim zemljama, što u neku ruku objašnjava i velik broj majki koje same podižu djecu.

'U Europi gdje ima također puno djece koja nisu rođena u formalnim bračnim zajednicama ipak je veći postotak roditelja koji, iako nisu službeno vjenčani, zajedno sudjeluju u odgoju djeteta', smatra Musick.