Obitelj i dom ZA BOLJE OCJENE

Kako s djetetom ponavljati gradivo

  • Autor: M. C.
  • 4.9.2012 9:55:36
  • 4.9.2012 8:00:00

Početak škole pomalo je svima stresan jer znači nove obaveze i učenje. Imate li nedoumice trebate li s djetetom dodatno ponavljati gradivo, evo nekoliko savjeta kada i kako to učiniti

Preko ljetnih praznika djeca često zaborave što su učila u školi, a ako primijetite da je tako, možete malo ponavljati. Provjerite u kojem području dijete eventualno zaostaje pa malo s njim ponavljajte, ali računajte da će na početku školske godine s njima raditi i učitelji u školi.

'Ima li dijete ima neku teškoću, poput svladavanja čitanja ili matematičkih zadataka, dobro je raditi s djetetom da ne bude u zaostatku. Koliko vremena dnevno bi dijete trebalo ponavljati, nema preporuke, to je individualno od djeteta do djeteta i ovisi o njegovoj koncentraciji. Bitno je da bude kvalitetno', rekla nam je pedagoginja Sanja Lecher.
Thinkstock
Nemojte opteretiti dijete
Dodala je kako dijete odlikaš zapravo ne treba ponavljati, osim ako samo to želi. U većini slučajeva takva djeca spontano uzmu i rade gradivo jer im je to zabava. Zato takvi klinci i klinceze jesu odlikaši - puno čitaju i zanima ih što još novo mogu naučiti i saznati.

Ponavljanje može biti nekoliko puta u trajanju od 15 minuta do pola sata, ali svaki će roditelj sam najlakše naći ritam koji odgovara njegovom djetetu i obitelji.

Dogovorite se s djetetom kada ćete ponavljati gradivo i potrudite se da i njemu to odgovara. Neka su djeca odgovorniji tipovi, pa bi radije ponavljanje i pisanje zadaća odradili odmah, a drugima odgovara da se prvo malo poigraju i odmore.

Planirate li posebno raditi s djetetom primjerice na čitanju, odaberite dane u tjednu kada nema neke druge aktivnosti jer će biti preopterećeno, a rezultati lošiji. Ponavljanje gradiva ne traje dugo, ali je potrebna puna koncentracija.

Prije nego dijete krene ponavljati gradivo, pobrinite se da ga ništa ne ometa. Ugasite TV i računalo, a ostali ukućani neka mu daju prostora za rad. Školarci bi i inače trebali imati mjesto gdje uvijek uče i rade, pa neka tako bude i za ponavljanje.

Radite li s više predmeta, pametnije ih je ponavljati u različitim danima da se djetetu sve ne pomiješa. Pazite da dijete razvija samostalnost u ponavljanju kao i u učenju i pisanju zadaća. Vi ste tu samo da ga usmjerite i pomognete kad zapne. Na kraju ga možete ispitati ili mu zadati mali kviz. Tako mu se neće činiti kao da je u školi i piše test te biti opuštenije i pokazati što je svladalo.

212101,211218,210637,210503
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više