ZA BOLJE OCJENE

Kako s djetetom ponavljati gradivo

04.09.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Početak škole pomalo je svima stresan jer znači nove obaveze i učenje. Imate li nedoumice trebate li s djetetom dodatno ponavljati gradivo, evo nekoliko savjeta kada i kako to učiniti

Preko ljetnih praznika djeca često zaborave što su učila u školi, a ako primijetite da je tako, možete malo ponavljati. Provjerite u kojem području dijete eventualno zaostaje pa malo s njim ponavljajte, ali računajte da će na početku školske godine s njima raditi i učitelji u školi.

'Ima li dijete ima neku teškoću, poput svladavanja čitanja ili matematičkih zadataka, dobro je raditi s djetetom da ne bude u zaostatku. Koliko vremena dnevno bi dijete trebalo ponavljati, nema preporuke, to je individualno od djeteta do djeteta i ovisi o njegovoj koncentraciji. Bitno je da bude kvalitetno', rekla nam je pedagoginja Sanja Lecher

Nemojte opteretiti dijete

Dodala je kako dijete odlikaš zapravo ne treba ponavljati, osim ako samo to želi. U većini slučajeva takva djeca spontano uzmu i rade gradivo jer im je to zabava. Zato takvi klinci i klinceze jesu odlikaši - puno čitaju i zanima ih što još novo mogu naučiti i saznati.

Ponavljanje može biti nekoliko puta u trajanju od 15 minuta do pola sata, ali svaki će roditelj sam najlakše naći ritam koji odgovara njegovom djetetu i obitelji.

Dogovorite se s djetetom kada ćete ponavljati gradivo i potrudite se da i njemu to odgovara. Neka su djeca odgovorniji tipovi, pa bi radije ponavljanje i pisanje zadaća odradili odmah, a drugima odgovara da se prvo malo poigraju i odmore.

Planirate li posebno raditi s djetetom primjerice na čitanju, odaberite dane u tjednu kada nema neke druge aktivnosti jer će biti preopterećeno, a rezultati lošiji. Ponavljanje gradiva ne traje dugo, ali je potrebna puna koncentracija

Prije nego dijete krene ponavljati gradivo, pobrinite se da ga ništa ne ometa. Ugasite TV i računalo, a ostali ukućani neka mu daju prostora za rad. Školarci bi i inače trebali imati mjesto gdje uvijek uče i rade, pa neka tako bude i za ponavljanje.

Radite li s više predmeta, pametnije ih je ponavljati u različitim danima da se djetetu sve ne pomiješa. Pazite da dijete razvija samostalnost u ponavljanju kao i u učenju i pisanju zadaća. Vi ste tu samo da ga usmjerite i pomognete kad zapne. Na kraju ga možete ispitati ili mu zadati mali kviz. Tako mu se neće činiti kao da je u školi i piše test te biti opuštenije i pokazati što je svladalo.