VAŽNA PRAVILA

Kakva treba biti idealna dječja soba

Bionic
Reading

Početkom školske godine, aktualna tema svima koji imaju djecu školske dobi, postaje uređenje dječje sobe. Za prvašiće je obično potrebno kompletno urediti sobu, a za one malo veće se soba najčešće nadopunjuje potrebnim elementima namještaja ili osvježava bojama i detaljima

Dječja soba školaraca nije samo spavaonica te mjesto za igru i druženje, već i radni prostor u kojem se uči i pišu školske zadaće. Uređenje sobe mora biti takvo da omogućava dobru koncentraciju, ali i zadržava želju za boravkom u sobi. Ugođaj mora biti prilagođen djetetu koje u sobi intenzivno boravi kako bi vrijeme provedeno uz učenje bilo što ugodnije i zabavnije.

Mogućnost jednostavne transformacije sobe iz radnog prostora u prostor za igru i zabavu, učinit će ovaj prostor dinamičnim i zanimljivim. Funkcionalna i atraktivna dječja soba ispunit će svakog školarca zadovoljstvom, jer će s lakoćom izmjenjivati svoje aktivnosti u njoj. Omiljeni dječji predmeti ili igračke, za one koji tek kreću u školu, moraju biti sastavni dio sobe. Iako počinje škola, igra ne prestaje i stoga dječja soba mora imati duh igraonice u kojoj se mogu obavljati i ozbiljne školske obaveze.

Radni kutak s pisaćim stolom treba biti razigran i šaren. Dopustite djetetu da i u ovaj radni dio unese dio svog djetinjstva kroz predmete, crteže i boje koje ga vesele. Tako npr. figurice omiljenih životinja, kućice za ptice, automobili ili lutke mogu postati ukras radnog stola. Vedre boje zidova ili samog stola dodatno će razveseliti radni kutak. Iako je radni stol mjesto gdje dijete treba biti duboko koncentrirano na školske obaveze, treba istovremeno biti i opuštajuće kako bi s lakoćom pristupilo tim obavezama.

Položaj i veličina radnog stola su od izuzetne važnosti za funkcionalnost dječje sobe. Osvijetljenost stola dnevnom rasvjetom izuzetno je bitna, a najbolje je kada dolazi sprijeda ili s lijeve strane (za dešnjake). Uz prirodnu svjetlost, potrebno je osigurati i stolnu lampu čije se smjer svjetlosti može regulirati prema potrebi. Veličina radnog stola ovisi o dobi djeteta i aktivnostima koje na njemu obavlja. Ako je na stolu smješteno i računalo, stol treba biti veći od preporučljivih 80-100 centimetara. Djeca koja vole crtati trebala bi imati stol oko 120 centimetara kako bi bilo dovoljno mjesta za smještaj papira i crtaćeg pribora.

Uz radni stol trebaju biti postavljene police ili ormari s policama za smještaj knjiga i ostalog potrebnog školskog pribora. Najbolje je kada dijete sjedeći uz radni stol ili u njegovoj neposrednoj blizini može dohvatiti sve potrebno za učenje ili pisanje zadaće. Uz radni stol je poželjno postaviti pano na kome će biti školski raspored kao i raspored ostalih aktivnosti, koji se jednostavno mijenja ili nadopunjuje. Na taj će način dijete vrlo jednostavno pratiti svoje dnevne obaveze.

Osim panoa s popisom obaveza, u sobi se može nalaziti i dekorativni pano, npr. uz uzglavlje kreveta, na kojem će dijete izražavati kreativnost crtežima ili tekstovima. Ovakav oblik dekoracije sobe je preporučljiv i za starije školarce, a pogotovo one u pubertetu, koji ponekad žele na brz i jednostavan način izraziti svoje osjećaje.

Dječja soba mora odisati originalnošću i osobnošću djeteta.
Preporučljive boje za uređenje dječje sobe su žuta, zelena, plava, narančasta, crvena, ljubičasta, ružičasta, bijela, itd. Vesele boje, otkačeni predmeti te funkcionalan raspored namještaja i grupa – pravi su recept za sobu u kojoj će dijete uživati i za vrijeme igre i za vrijeme učenja.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na
www.interijerNET.hr