PROKUŠANA METODA

Kako naučiti dijete da samo zaspi i prespava noć

04.09.2012 u 12:40

Bionic
Reading

Svi novopečeni (pa i oni nešto iskusniji) roditelji znaju da je jedno od prvih pitanja koje im prijatelji i rođaci postavljaju: 'Prespava li noć?' To, naravno, nije slučajnost. O tome kako vaš mališan spava uvelike ovise i svi ostali aspekti vašega života

Jedna je stvar ako zbog bebina lošeg spavanja i vi loše spavate nekoliko dana ili čak tjedana, ali kada se ti dani i tjedni pretvore u mjesece, pa i godine, to postaje nešto sasvim drugo.

Autorica knjige 'Naučite dijete spavati' u izdanju Profila, Nevena Lovrinčević, psihologinja i majka troje djece nudi rješenje za male nespavače i njihove roditelje. Plan koji bi trebao pomoći djetetu da samo zaspi i prespava noć temelji se na metodi doktora Richarda Ferbera iz Bostona.

Neka dijete osjeti vašu naklonost, ali i odlučnost

Prema planu, dijete neće biti oduševljeno idejom da mu više nećete podilaziti i, iako će plakati, svejedno će dobiti dovoljno vaše pažnje koja će smanjiti njegovu uznemirenost. Osim toga, plakanjem neće dobiti ono što je poželjno, pa će na kraju odustati od plača.

Djeca vole rutinu, pa je tako važno da ga uvijek u isto doba dana i večeri stavljate u krevetić. Sve vrste pomoći, od nošenja i igranja pa do bočica, izostavite i pomaknite ih za najmanje pola sata prije odlaska u krevetić.

Koliko god se teško činilo, dijete poljubite za laku noć, stavite ga u krevetić i izađite van iz sobe. Ovakvo, nepoznato iskustvo sigurno će izazvati loše raspoloženje i plakanje.

Pričekajte nekoliko minuta prije nego se vratite u sobu. Plan počinje s tri minute, a u knjizi je prikazana tablica kojom se minute do povratka u sobu povećavaju. Važno je da gledate na sat i držite se rasporeda jer vas osjećaj za vrijeme lako može prevariti, pa ćete ući prije. Kada uđete u sobu, utješite dijete rečenicama, ali nemojte se vraćati starim navikama. Neka dijete osjeti vašu naklonost, ali i odlučnost. Nakon dvije minute izađite iz sobe i ponovite postupak. Važno je da budete smireni te ne pokazujete ljutnju i uznemirenost. Na kraju bi potreba za snom trebala prevladati, a dijete samo zaspati.

Autorica ističe da će ova metoda uspjeti jer svakim dolaskom roditelja u sobu dijete neće dobiti ono na što je inače naviklo, pa će shvatiti da od plakanja nema koristi.

Tportal.hr i Profil su pripremili dvije knjige za svoje čitatelje!

Knjigu su osvojili:

Dijana Jozić
Fran Martinović

Nagrade šaljemo poštom na kućnu adresu.