Obitelj i dom PRESTANITE TROŠITI

Evo zašto djeci trebaju jeftine igračke

  • Autor: tportal.hr
  • 21.8.2012 13:32:47
  • 21.8.2012 10:12:03

Roditelji troše puno novca kako bi ispunili želje djeci i nabavili najnovije igračke, ali stručnjaci kažu da je zdravije i zabavnije koristiti obične stvari poput bojica i kockica

Dok vaše dijete zahtijeva najnoviji gadget ili igračku koja se danima primamljivo reklamira na TV-u, stručnjaci kažu da će se klinci puno bolje zabaviti i razvijati s povoljnijim stvarima poput bojica.

U britanskom izvješću o utjecaju modernog svijeta na dječju igru stoji kako roditelji do 18 djetetove godine u prosjeku potroše oko 950.000 kuna. Suprotno tome, u izvješću stoji da je za igru dovoljno osam povoljnih igračaka: raznobojni konac za vezenje, papir u boji, bojice, drveni oblici ili kockice, plastelin, perle i razne figure.

Navedeni predmeti mogu se prilagoditi za najmanje 50 aktivnosti, od izrade narukvice prijateljstva, čestitki, stripova do izgradnje dvoraca i kućica za igru, piše Daily Mail.

Neuropsihologinja Sally Goddard Blythe ističe da današnje igre ne razvijaju dovoljno motoriku niti djeca svladavaju socijalne interakcije i komunikaciju. Trenutačno dominiraju televizija i gadgeti kojima djeca teško odolijevaju.

209601,209576,199937,197088

Zbog toga ne uče vještine kojima se suočavaju s problemima i razvijaju spretnost i kreativnost. Skupe i moderne igračke djeca dobivaju već u dobi od tri godine, a na popisu su i tableti te mala motorna vozila.

Goddard Blythe s Instituta za neuropsihologiju u Chesteru ističe da su odrasli zavedeni idejom da će biti bolji roditelji ako djetetu kupuju skupe stvari i igračke. Izvješće, koje je radila tvrtka Ribena Plus, tvrdi da današnji marketing, natjecateljski duh roditelja i djece tjera odrasle da troše sve više na igračke.

Unatoč ovim rezultatima, 71 posto ispitanih roditelja reklo je da su se odlično zabavljali s jednostavnim igračkama u svom djetinjstvu, a 17 posto je priznalo da se osjećaju krivima ako djeci ne kupe najnoviju igračku ili gadget.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više