POVRATAK U ŠKOLU

Kako pripremiti dijete na ranije ustajanje

20.08.2012 u 08:26

Bionic
Reading

Nakon sunca, mora, ljeta i ljenčarenja, klincima će jako teško pasti rano ustajanje i odlazak u školu. Evo kako im možete pomoći da se bez problema ustaju na vrijeme kada počne školska godina

Većina djece na praznicima ide kasnije spavati uveče, a ujutro spavaju dokle ih mila volja. No doktor Dennis Rosen iz bostonskog medicinskog centra za poremećaj sna kaže da se mališanima tako poremeti unutarnji bioritam pa je teško sve vratiti na staro odjednom.

Za Huffington Post rekao je da postoji nekoliko načina kako se prilagoditi ranijem ustajanju, koje je posebno teško teen populaciji.

Postepeno se budite ranije

Djetetu će vrlo teško pasti iznenadno rano buđenje pa je lakše postepeno krenuti malo ranije na spavanje i malo ranije se ustajati. Tako preporučuje i američka Nacionalna organizacija za spavanje, a kažu da s tim programom treba započeti desetak dana prije početka škole. Pomaknete li spavanje za tek nekoliko minuta, djetetov organizam neće patiti niti će djetetu to teško pasti.

Svoju odluku pokažite primjerom
Držite se rasporeda

Koliko god se čini slatko spavati duže posljednje dane pred školu, djeci će biti zaista teško odjednom se buditi nekoliko sati ranije. Stoga je pametno držati se rasporeda pomicanja odlaska u krevet i ranijeg ustajanja od po nekoliko minuta svaki dan. Richard Gelula iz Nacionalne organizacije za spavanje naglašava da je bitno držati se tog rasporeda i preko vikenda, stoga se pomirite s činjenicom da ćete se i vi ustajati ranije makar su neradni dani. Također dodaje da se trebaju obući, pojesti doručak i nastaviti s aktivnostima, a ne izležavati se u pidžamama ispred TV-a.

Pozdrav suncu

Sunce na prozorčiću pomaže da probudimo unutarnji sat jer ono ujutro šalje signal mozgu da je vrijeme za buđenje i pokret. Rastvorite prozore i pustite sunce u sobu.

Prehrana

Na praznicima djeci često progledamo kroz prste pa udovoljavamo malim hirovima i kad je hrana u pitanju. No, zajedno s planom za ranije ustajanje, vratite i zdrave prehrambene navike jer imaju važnu ulogu u spavanju. Rosen posebno ističe izbacivanje namirnica koje imaju i trunčicu kofeina jer se ona zna nalaziti u hrani poput čokolade, a dijete će teže zaspati.

Preskočite drijemanje

Odmara li vaše dijete primjerice nakon ručka, kod prilagodbe za školu to izbacite jer po povratku u školske klupe mališani neće imati vremena za drijemanje popodne. Osim toga, ako spavaju popodne, odmorniji su navečer i teže će zaspati.

Budite dobar primjer

Znate da djeca najbolje uče preko primjera koje daju roditelji. Stoga se i vi prilagodite trenutnom rasporedu, a i sigurno će vam dobro doći da koju večer krenete ranije u krevet i pošteno se naspavate.