PRAKTIČNO I EFEKTNO

Kako jednostavno pregraditi prostor

Bionic
Reading

Ukoliko želite imati veliki otvoreni prostor u svom domu, a ipak ga morate funkcionalno pregraditi, učinite to elementima namještaja, koji će zadržati cjelovitost prostora, a istovremeno stvoriti intimnije zone prema vašim potrebama

Izbjegavajte masivne pregrade

Pregrađivanje prostora i grupiranje pojedinih funkcionalnih zona doma može biti vrlo komplicirano. Pregradama se prostor smanjuje i mijenja se njegov vizualni identitet. Osobito je velik problem takva organizacija prostora u manjim stanovima u kojima se cjelovitošću prostora zadržava osjećaj veličine i prozračnosti, koji su nepohodni za osjećaj ugode. Izbjegavajte visoke i masivne pregrade, pogotovo u manjim prostorima, a poslužite se pregradama od namještaja, koje će prostor podijeliti i svojom funkcijom zadovoljiti više grupa. Pregrade od namještaja su najčešće niže ili transparentne tako da se ne doživljavaju kao barijere već elementi prostora.

Jedna od najčešće primjenjivanih pregrada u prostoru je kuhinjski šank, pult ili 'otok', koji najčešće odjeljuje radnu zonu kuhinje od blagovaonskog dijela. Izvedba šanka ili pulta može biti na način da on funkcionalno zadovoljava i kuhinjske i blagovaonske potrebe. Obzirom da se često izvodi kao dublji, s kuhinjske strane može poslužiti kao dodatni element za pospremanje posuđa ili namirnica, a s blagovaonske strane kao polica ili vitrina. Ovaj element može biti i jednonamjenski, npr. samo za potrebe kuhinje s dekorativnom fasadom prema blagovaonici.

Blagovaonica i dnevni boravak mogu biti spojeni ili vizualno odvojeni. Ukoliko je prostor dugačak, poželjno je grupe odijeliti kako bi se prostor učinio dinamičnijim i atraktivnijim. Najjednostavniji način za dijeljenje dnevnog boravka i blagovaonice je primjena komode, poličara ili staklene vitrine, koja je obostrano transparentna. Ovakvi pregradni elementi mogu biti i mobilni, tj. s kotačićima tako da ih prema potrebi možete pomicati. Ukoliko želite intimnije grupe, pregrada može biti postavljena na željeno mjesto, a kada ih želite spojiti, pregradni element jednostavno pomaknete.

Obzirom da je kamin svojevrstan element opreme i namještaja, odlično će se uklopiti u koncepciju slobodnijeg pregrađivanje prostora kada se kao samostalan element postavi u neku od središnjih pozicija dnevnog boravka. Oko njega se formira kružna veza, koja je uvijek efektna u prostoru. Potrebno je napomenuti da se centralna pozicija kamina u prostoru preporučuje samo u izuzetno velikim dnevnim boravcima.

Centralna pozicija kamina u prostoru odličan je izbor u izuzetno velikim dnevnim boravcima

Pregradni elementi u obliku poličara odlično će poslužiti i u pregrađivanju hobi prostora - bilo da se radi o prostoru za djecu ili odrasle. Svojom postavom, jasno će odrediti zone za određene namjene, npr. slušanje glazbe ili gledanje TV-a, tjelovježbu, slikanje ili bilo koju drugu vrstu opuštanja. Kao hobi prostori odlično će poslužiti tavanski prostori, koji su zbog specifične krovne konstrukcije dodatno atraktivni i kao takve ih je najbolje sačuvati cjelovite tj. pregraditi elementima namještaja prema potrebama.

U manjim stanovima spavaća soba može biti poluotvorenog tipa, a pregrada načinjena u kombinaciji komode i dinamičnog poličara, koji će biti dvostrano orijentiran prema spavaćoj sobi i dnevnom boravku. To znači da element nema 'leđa' u pravom smislu riječi već fasadu na dvije strane.

Maštovite pregrade od namještaja se mogu postaviti u dječjoj sobi, a osobito su preporučljive ako sobu dijeli dvoje djece. Dobrom postavom pregrade, podijelit ćete 'teritorij' prema pripadnosti što djeci može biti važno kada nemaju vlastitu sobu.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr