IDEJNO RJEŠENJE

Unesite osobnost u svoj dom

Bionic
Reading

Nefunkcionalan stan od 50-ak kvadrata može se uz pomoć efektnih rješenje preurediti u moderan i funkcionalan prostor u skladu sa željama mladih vlasnika

Unesite osobnost u svoj dom!

Stan ima 50 kvadrata, a orijentacija stana je SZ-JI. Ono oko čega trebam savjet najviše je čime razdijeliti dvije velike prostorije, kakva vrata, pomična, sklopiva, i moram li ostaviti zidove, stropnu gredu (zbog statike)? To će biti kuhinja i blagovaonica (prostorija s balkonom) te dnevni, sve u jednom. Trebam ideju kako riješiti kuhinju, a da stane i normalni stol za šest ljudi. Kako organizirati dnevni boravak? Što se tiče južne strane, velika prostorija će biti spavaća/radna soba s izlazom na balkon. Najmanja prostorija je WC, a ona kod ulaza lijevo kupaonica. Kupaonica je najveći problem, dugačka uska s prozorom. Ja bih tuš kabinu, ali ne montažnu, nego ili uzidanu ili u staklu. Bi li u kupaonicu stao i WC i je li to inače izvedivo u starim zgradama (1943).

Hvala!

Dispozicija prostorija vašeg stana je funkcionalna, ali ne dovoljno atraktivna. Niz malih, međusobno nepovezanih prostora stvorit će dojam puno manje ukupne površine nego što zapravo jest. Zato je dobra odluka da povežete kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak, s mogućnošću njihova razdvajanja vratima. Stropnu gredu obavezno zadržite zbog statike, a pregradni zid od 10 cm srušite. Predlažemo da prostore pregradite kliznim vratima, koja će u slučaju otvaranja zauzeti najmanje prostora.

Vaš je ulazni prostor također opterećen nizom malih prostora, koji su loše iskorišteni, pa predlažemo da prostor otvorite i povežete s dnevnom zonom kliznim vratima, koja su ujedno i ulaz u dnevni trakt. Vrata prema kuhinji izbacite jer su nepotrebna, a na njihovo mjesto smjestite veliki garderobni ormar. U proširenje hodnika smjestite radnu zonu, s idealnom pozicijom izvora svjetlosti, a po potrebi izbacite prozor i ostvarite direktnu komunikaciju s balkonom staklenim vratima.

Na ovaj ćete način dobiti i dodatnu količinu južnoga svjetla u dnevnoj zoni. Opcija sa spremištem na jugu je loša, pa predlažemo da eventualni višak stvari smjestite u ormar u radnoj zoni, kako prostor ne bi izgubio na atraktivnosti. Spavaća soba je riješena kao zasebna cjelina, bez radnog prostora, pa je omogućena potpuna intima i mir za potrebe odmora ili spavanja. U kupaonicu smjestite i WC školjku, a prostora je dovoljno i za zidanu tuš kabinu.

Dnevna zona je vrlo prostrana, pa predlažemo smještaj veće kuhinje sa šankom i dodatnim ormarima u funkciji spremišta, blagovaonskog stola za šest osoba te trosjeda i dvosjeda s klub stolićem. Predlažemo kombinaciju otvorenih i zatvorenih elemenata, koji asociraju na biblioteku te minimalističke komode za TV. Ovakvom kombinacijom elemenata može se ostvariti i moderno i klasično ozračje, ovisno o vrsti detalja koje upotrijebite (dekori, zavjese, rasvjetna tijela), pa ostavlja veliku slobodu u unošenju osobnosti u prostor. Kao bazu predlažemo kombinaciju bijele, krem i ljubičasto-tamnocrvene boje.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr