IDEJNO RJEŠENJE

Naglasite prostor bojama

Bionic
Reading

Korištenjem živih boja svaki prostor će dobiti dodatni izražaj i ljepotu, ali je vrlo važno pravilno odabrati zone naglašavanja, kao i njegove razloge

Poštovana!
Molio bih Vas da mi pomognete oko uređenja stana. Radi se o stanu od 50 četvornih metara u novogradnji. Problem je što ne znam kako bih ga uredio. Imam 30 godina, živim sam i volio bih ga urediti u mladenačkom stilu, s tim da se kasnije može preurediti kad jednog dana dođe obitelj.

Sviđa mi se moderan stil dizajna, minimalizam uz neke otkačene, rokerske detalje, a što se tiče boja, volio bih da je u zelenim i/ili plavim tonovima te da stan bude funkcionalno uređen i ugodan za stanovanje, no sam ne znam kako to postići.

Htio bih šankom vizualno odvojiti kuhinju i dnevni boravak, no nemam ideju od kojeg bi materijala trebao biti i kako izgledati. Hvala!

Odgovor arhitekta:

Vaš stan pruža kvalitetnu osnovu za atraktivno uređenje, kako za potrebe Vas kao samca, tako i za obiteljske potrebe. Rješenje koje nudimo se uz promjene boja i detalja vrlo lako može preoblikovati u mirniji obiteljski interijer.

S obzirom da ste još uvijek sami i želite mladenački stil, predlažemo da u stanu kombinirate zelenu, crnu i bijelu boju, koje će u međusobnoj kombinaciji istaknuti Vaš mladenački temperament.

U ulazni prostor smjestite garderobni ormar visine do stropa, a ogledalo smjestite nasuprot ili na fronti samog ormara. Dodatni, plići ormar smjestite u hodniku uz dimnjak, a završite ga poligonalno ili ovalno prema vratima kupaonice.

U spavaću sobu smjestite također garderobni ormar, krevet širine 160 cm te noćne ormariće. Ako postoji potreba, na zid nasuprot montirajte TV uređaj.

Dnevna je zona dinamična i funkcionalna, ali kako bi prostor izgledao veće i bio bolje iskorišten, predlažemo da ne postavljate šank prema blagovaonici, već prostor kuhinje odijelite blagovaonskim stolom od kuhinje. Na taj će način ostati više prostora za samu blagovaonicu (što je osobito važno kada se broj članova poveća) te dnevni boravak. Stol možete izvesti povišeno, kao imitaciju šanka, u periodu dok živite sami.

Kuhinja zadovoljava sve funkcionalne potrebe. Izvedite je u kombinaciji zelene i bijele boje. Neka viseći elementi budu zeleni, a baza bijela, kako bi zelena boja bila izražajnija. Ovaj je prostor uvučen i nešto tamniji, pa će mu zelena boja dati živost.

U dnevni boravak smjestite crno-bijeli trosjed i dvosjed (pruge, točke, karirano) s klub-stolićem, a nasuprot komodu za TV u crno-bijeloj kombinaciji. Zeleno obojite zid na kojem je komoda. Ova pozicija komode je idealna za Vaš prostor jer oslobađa komunikaciju prema vratima lođe.

Zid nasuprot obogatite gips kartonskim istakom koji također obojite u zeleno. On će predstavljati izložbeni prostor za Vaše rokerske detalje - fotografije, ambleme, instrumente i sl. Sve uokvirite bijelim okvirima, a formati im mogu biti različiti. Neka to bude zid Vašeg osobnog izražavanja čiji sadržaj možete mijenjati, ovisno o raspoloženju. Tepih treba biti izražajan i sadržavati sve tri boje prostora.

Na prozore stavite lamelirane zavjese bijele boje, a neka ova zona bude čista i jednostavna, kako bi sam prostor došao do izražaja. Rasvjetu riješite centralnim rasvjetnim tijelima (otkačeni luster ili reflektori) na stropu te lampama u samom prostoru, a obavezno osvijetlite i radnu zonu kuhinje.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr