U RESTORANU MAGNOLIJA

Hrvatski kuhari treniraju za Kulinarsku olimpijadu

24.07.2012 u 09:01

Bionic
Reading

Restoran Magnolija u Falkensteiner hotelu Adriana u Zadru ugostio je u ponedjeljak navečer reprezentaciju hrvatkih kuhara koji se pripremaju za Kulinarsku olimpijadu. Brojnim gostima, među kojima su bili i Antonija Blaće i Duško Modrinić, ponudili su maštovit niz od tri slijeda jela kojima će pokušati osvojiti neku od nagrada

Kulinarska olimpijada, baš kao i ona sportska, održava se svake četiri godine, a po drugi put će na ovom središnjem svjetskom okupljanju struke nastupiti i hrvatska reprezentacija seniora. Uz to, po prvi put će hrvatska reprezentacija imati i svoj juniorski tim.

Pripreme su u punom jeku kao što smo se osvjedočili u zadarskom restoranu Magnolija u Falkensteiner hotelu Adriana, u Resortu Borik, gdje je održan trening hrvatske seniorske reprezentacije. U njihovim delicijama uživali su gosti hotela, kao i TV voditeljica Antonija Blaće i glumac Duško Modrinić, pomažući, pritom, svojim ocjenama hrvatskoj reprezentaciji u oblikovanju finalnih jela.

'Mene je potpuno osvojila 'Šumska priča iz Hrvatske' koju čine file jelena u krustu i rolada od fazana s kestenom i malinama. Nikada nisam kušala takve nevjerojatne gastronomske kombinacije. Uvjerena sam da ćemo osvojiti zlato na Kulinarskoj olimpijadi. Naše kuharice i kuhari su zakon!', izjavila je dobro raspoložena Antonija Blaće.

'Moram priznati da mi se najviše svidjelo jelo koje su naši vrhunski kuhari nazvali 'Duet od grdobine i tune' s kompotom od svježe rajčice, pjenom od mrkve i đumbira i zelenim uljem. Jela su bila fantastična tako da se planiram vratiti u restoran Magnolija', rekao je sretan i sit glumac Duško Modrinić.

Ipak, goste je najviše oduševila čokoladna poslastica. Lukavi kuhari na kraju su poslužili 'Čokoladni entremet' s umakom od svježeg voća i moussea od lješnjaka.

Kulinarski reprezentativci pripremali su maštovita jela pod budnim okom izbornika Marinka Jurešića. U seniorsku reprezentaciju su se plasirala čak dva kuhara iz Falkensteiner grupacije, Tomislav Karamarko iz hotela Adriana i Šime Vučetić iz Hotela & spa Iadera, kao i ostali vrsni kuhari Anđelko Levanić, Slađana Herman, Tomislav Hruban i Rafaela Mihatović.


Hrvatska gastronomska ponuda doista je bogata i zanimljiva, zbog čega vjerujemo u svoj uspjeh na Kulinarskoj olimpijadi. Zanimljivo podneblje, spoj mediteranske i kontinentalne hrane ključ je za uspjeh. Srećom, mnoga zanimljiva jela moguće je kušati i u Falkensteiner hotelima diljem Hrvatske', rekao je šef kuhinje Falkensteiner hotela Adriana u Zadru, mladi Tomislav Karamarko.

Na Kulinarskoj olimpijadi, koja će se održati od 5. do 10. listopada ove godine u njemačkom Erfurtu, očekuje se sudjelovanje oko 2000 kuhara i slastičara iz brojnih nacionalnih, regionalnih i vojnih seniorskih i juniorskih reprezentacija, te kuhara koji će nastupati pojedinačno. Obje hrvatske kulinarske reprezentacije imat će zadatak pripremiti hladni stol s preko 30 različitih jela, te meni od tri slijeda za 110 osoba.

'Pripreme za Kulinarsku olimpijadu su iznimno opsežne i zahvaljujemo se Falkensteiner hotelu Adriana na gostoprimstvu i prilici za kvalitetno vježbanje. Pred nama je ozbiljan zadatak. Iako se za kulinarsku Olimpijadu pripremamo još od prošle godine, neće nam biti nimalo lako zadovoljiti nepca vrhunskih gastronomskih poznavatelja. Trebat ćemo unutar pet sati pripremiti 110 identičnih obroka koji će se sastojati od hladnog predjela, glavnog jela i deserta. No, sudeći po dojmovima gostiju hotela Adriana na pripremljena jela, ne strahujemo. Vjerujemo u pobjedu!', rekao je potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Branko Čukelj.

Inače, na Kulinarskoj olimpijadi održanoj prije četiri godine hrvatska je ekipa osvojila brončanu medalju u pripremi toplog jela iako joj je to bio prvi nastup. Ove godine reprezentativci se posebno marljivo pripremaju kako bi nadmašili taji uspjeh. Nakon pet okupljanja, reprezentativci su predstavili završnu varijantu jela kojima će predstavljati Hrvatsku na Kulinarskoj olimpijadi.

Dojmljiva večera održana je u ugodnom ambijentu Falkensteiner hotela Adriana, ekskluzivnog beach boutique hotela sa 48 vrhunski uređenih soba, smještenog neposredno uz more u Falkensteiner resortu Borik u Zadru u renoviranoj povijesnoj zgradi, okruženoj njegovanim vrtom, prostranim vanjskimbazenom i direktnim pristupom na plažu koja odiše mirom i romantičnim ugođajem. U hotelu se osobito ponose svojim à la carte restoranom Magnolija pod vodstvom nagrađivanog chefa Tomislava Karamarka, čija se kuhinja bazira na vrhunskim specijalitetima mediteranske i hrvatske kuhinje s naglaskom na jelima od morskih plodova i svježe ulovljene ribe.