KORISTAN SAVJET

Što nikada ne smijete imati u novčaniku

12.07.2012 u 11:20

Bionic
Reading

Prepun novčanik nije dobro imati iz nekoliko razloga, a glavni je taj što će se najvažnijih dragocjenosti dokopati lopov ili slučajni prolaznik ako ga izgubite

Osim što smo često skloni u novčanik spremati razne nepotrebne papiriće, ponekad stavljamo i važne stvari kojima u njemu nije mjesto, a to može biti opasno u slučaju gubitka ili krađe.

Pinovi i lozinke

Iako je najlakše sve pinove i lozinke imati na jednom mjestu i pri ruci, to nikada ne biste trebali raditi, a pogotovo držati u novčaniku. To je otvoreni poziv lopovima da vam isprazne bankovni račun, piše Kipling. Lozinke trebate redovno mijenjati, a bilo bi dobro da se sastoje od kombinacije brojeva i slova. Morate li imati sve zapisano, pronađite sigurno mjesto u kući i stavite ih u kutiju s ključem ili sef.

Rezervni ključevi

Izgubite li novčanik u kojem je rezervni ključ vašeg doma, očekujte provalu jer na istom mjestu obično držite i osobnu iskaznicu ili vozačku dozvolu na kojoj piše adresa stanovanja. I što je više potrebno zlom namjerniku koji pronađe ili ukrade vaš novčanik?

Uspijete li dovoljno brzo reagirati i zamijeniti brave, bacili ste se u nepotrebni trošak jer se to lako moglo izbjeći. Rezervne ključeve bolje dajte na čuvanje nekome u obitelji ili prijateljima.

Putovnica

To je zaista opasno! Uostalom, zašto bi vam putovnica uopće bila u novčaniku ako ne idete na put? Čak i da se radi o putovanju, spremite putovnicu na drugo mjesto, a to pravilo primjenjujte i kad ste u stranoj zemlji. Dok ste u razgledavanju znamenitosti i obilasku gradova, putovnicu ostavite na sigurnom mjestu, a uz sebe imajte osobnu ili vozačku dozvolu.

Kreditne kartice

Imate li više kartica, sigurno neke češće koristite. Stoga ostale izvadite iz novčanika i spremite na sigurno mjesto. Kada idete kupovati neke veće i važnije stvari, to je gotovo uvijek planski pa ćete tada i ponijeti određenu karticu. Upamtite, što više ih držite u novčaniku, više ćete ih morati otkazivati u slučaju gubitka.