JEDNOSTAVNO I VRLO FINO

Recepti za zdrave, ukusne i vrlo jeftine obroke

02.07.2012 u 09:29

Bionic
Reading

Zdrav ručak ne mora uvijek u potpunosti isprazniti vaš novčanik. Dobrom kombinacijom i mudrim izborom namirnica lako možete uživati u ukusnim jelima čija cijena nije visoka, predstavljaju vrlo zdrav obrok, a osim toga su i niskokalorični

Sendvič sa špinatom i jajetom
Jaja su odličan izvor proteina, a također su puna vitamina A i D te omega 3 masnih kiselina, što ovaj jednostavan obrok, koji može biti kako ručak tako i večera, čini savršenim izborom, piše foodnetwork.com. Tostirajte dvije šnite kruha, između njih stavite kuhani špinat, jaje ispečeno na oko, a možete dodati i malo rajčice i maslinova ulja. Oni jako gladni mogu ubaciti i koju kriškicu prepečene slanine.

Pile pečeno sa začinskim biljem
Često je znatno jeftinije kupiti cijelo pile u komadu nego njegove pojedine dijelove. Pečeno pile će imati sjajan okus ako ga ispečete u pećnici na posteljici od mini rajčica i malo luka te začinite začinskim biljem poput ružmarina, dodajte češnjaka, malo soli, maslinovog ulja, a po želji i malo maslaca.

Začinjena riža
Riža je odlična namirnica, laka za pripremu, a isto tako vrlo zdrava i zasitna, posebice u kombinaciji s povrćem. Skuhajte rižu te je pomiješajte s kuhanim povrćem poput graška i mrkve koji mogu biti i iz zamrzivača te sve to začiniti paprom, kuminom, češnjakom i tajnim sastojkom: pola čaše piva.

Piletinu ispecite sa začinjskim biljem i rajčicama
Krto meso s korjenastim povrćem
Krto meso je poznato po svojoj niskoj cijeni, no kako biste izbjegli da bude žilavo, prije pečenja ga stavite u marinadu neka malo odstoji. Meso začinite i stavite u maslinovo ulje, a nakon toga ga kratko prepecite, pospite usitnjenim češnjakom te uz njega poslužite pečenu mrkvu i pastranjak.

Pileća juha
Pileća juha je odličan izvor svih prijeko potrebnih hranjivih sastojaka, njezina priprema traje svega dvadesetak minuta, a sastojci su za skoro svačiji džep. U ekspres lonac stavite pileća prsa bez kože, povrće kao što je nasjeckana mrkva, blanširani špinat, a možete dodati i brokulu i karfiol. smrznuti grašak, malo maslinova ulja, malo tjestenine, začinite po želji i ostavite da se lagano kuha.

Makaroni sa zapečenim rajčicama, češnjakom i bijelim grahom
Tjestenina i konzerva graha jedan su od najčešćih jeftinih sastojaka koji sadrži svaka smočnica. Spojite ih zajedno i uživajte u ukusnom i zdravom obroku. Tjesteninu skuhajte, a rajčice lagano prepecite na tavici sa začinima i maslinovim uljem. Iz konzerve graha ocjedite tekućinu, a nakon što je tjestenina kuhana ocjedite ju preko graha kako bi omekšao i zgrijao se. Nakon toga sve sastojke pomiješajte i servirajte s ribanim parmezanom.

Pečena piletina s paprikama
Ukusnu hrskavu piletinu smeđe boje na tanjuru pomiješajte i poslužite s paprikama i krumpirima prepečenim na tavici. Narezane krumpire skuhajte, a komade piletine s kožom začinite dodajući i origano te prepecite na tavici. Izvadite piletinu, dobro ocijeđeni krumpir stavite u tavicu u kojoj ste pekli piletinu, te pred kraj dodajte narezanu papriku. Kada je sve gotovo, vratite piletinu u tavicu i sve promiješajte i još malo prepecite sve dok ne bude fino hrskavo.

Rižoto od ječma, šunke i gljiva

U smočnici je uvijek dobro imati žitarice poput ječma i riže, a izbjegavajte kupovanje onih u kutiji jer su nešto skuplje. Otopite maslac na tavici, dodajte luk, zatim sol i papar te ječam i koromač, kuhajte nekoliko minuta, a nakon toga ubacite gljive, ružmarin i malo bijelog vina. Kada gljive omekšaju dodajte malo pilećeg temeljca te kuhajte desetak minuta. Kada je kuhano, rižoto pomiješajte sa šunkom, parmezanom i peršinom.