PIVSKI RECEPT TJEDNA

Slatki zalogaj utopljen u pivu

14.06.2012 u 09:41

Bionic
Reading

Kako se obrok bliži kraju, ponovno dolazi red na pivo. Čak i kad su u pitanju deserti najrazličitijih vrsta

Etnologinja Gordana Viljetić navodi da su voće i pivo u puno bližem odnosu no što bismo u prvi mah pomislili: 'Odbacimo li, naime, poveznicu s grožđem, voće je pivu zapravo bliže od vina – trešnje, maline, kupine, breskve, banane, jagode i naranče često su uključene u samu proizvodnju piva. O popularnosti ovog fenomena svjedoči i odlična reakcija hrvatskih potrošača na piva s voćnim okusom koja su, zbog svoje naglašeno osvježavajuće note, posebno tražena u toplijim mjesecima.'

Kada je u pitanju čokolada, pivo ponovno trijumfira. 'Čokolada i pivo dijele mnogobrojne nijanse okusa, i to najviše zahvaljujući praksi tostiranja ječma i upotrebi čokoladnog slada koji pivu osiguravaju posebne okuse. Piva vrste stout, kao i baršunasti porteri, nenadmašna su uz čokoladu, posebno u bogatim varijantama napravljenima ne na temelju biljnih masti i šećera, već s pravim kakaom', objašnjava Viljetić.

Osnovni savjet za slaganje piva i deserta jest izbjegavanje kombiniranja voćnog piva s voćem, i to zbog tendencije da im se okusi međusobno poništavaju. No, kad je u pitanju čokolada, stvari jednako dobro funkcioniraju i ako se radi o kontrastiranju, a ne samo korespondiranju komplementarnih okusa, mirisa i aroma. Tako će suho pivo čokoladnog karaktera i arome kave (stout, porter, i sl.) biti idealan pratitelj poznatoj torti od sira, često u kombinaciji s voćnim preljevom, dok će slađi kriek i framboise odlično ići uz deserte od čokolade.

Kao šećer na kraju, donosimo fantastičnu kombinaciju: čokoladnu tortu s crnim pivom.

ČOKOLADNA TORTA S CRNIM PIVOM

Potrebni sastojci:

250 g maslaca
50 g kakaa
400 g šećera
250 ml tamnog piva Gösser Dark
100 ml kiselog vrhnja
300 g brašna
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
2 – 3 žličice soda bikarbone

Premaz:

350 g sira (ABC)
150 g šećera u prahu
150 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Pivo malo zagrijte, maknite s vatre, dodajte narezani maslac i zajedno miješajte dok se maslac ne otopi. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom, dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i pomiješajte sa smjesom piva i maslaca. Dodajte još brašno koje ste prethodno pomiješali sa sodom bikarbonom i kakaom. Okrugli kalup promjera 24 cm obložite pek papirom, rasporedite pripremljenu biskvitnu smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180oC 45 minuta. Nakon pečenja, smjesu ohladite.

Premaz za tortu pripremite tako da pjenasto izmiksate sir, slatko vrhnje i šećer u prahu. Ovom mješavinom premažite pečeni biskvit i ohladite. Prije posluživanja tortu ukrasite čokoladnim ostrušcima.

Preporučeno pivo za konzumiranje uz jelo: Gösser Dark



Tportal, medijski pokrovitelj prve izložbe o kulturi konzumiranja piva u Hrvatskoj 'Idemo na pivo!', koja je otvorena do 15. srpnja u Etnografskom muzeju u Zagrebu, redovito donosi zanimljivosti o pivu u suradnji s organizatorima izložbe Etnografskim muzejom i Karlovačkom pivovarom. Izložbu prate popratna događanja namijenjena isključivo odraslim posjetiteljima.