Obitelj i dom STRUČNJACI SAVJETUJU

Zašto je igra važna za zdravlje djeteta?

  • Autor: tportal.hr
  • 4.6.2012 9:50:01
  • 4.6.2012 8:58:16

Stručnjaci koji sudjeluju u Pampersovom projektu 'Poticanje olimpijskog duha u djeci' iznijeli su zanimljiva razmišljanja i savjete za roditelje

'Bavljenje sportom potiče motorički razvoj djeteta, te dijete stječe bolju koordinaciju, ima brže reakcije, lakše održava ravnotežu i postaje spretnije, a djeca koja se bave sportom u cjelini su emocionalno stabilnija i otvorenija za kontakte te lakše podnose svakodnevne napore i poraze', smatra pedijatrica dr. Murat Sušić.

Od iznimne je važnosti i pravilna prehrana koja bitno utječe na dječji razvoj i raspoloženje.

'Konzumiranjem i pravilnom kombinacijom namirnica može se postići i bolje raspoloženje i bolja koncentracija kod djece. Kako bi koncentracija i raspoloženje ostali na optimalnoj razini, dovoljno je osigurati dovoljan i stabilan unos kalorija tijekom dana', rekla je nutricionistica Marija Andrijašević.

Dijete uvijek treba poticati da bude aktivno, ali razina i vrsta te aktivnosti bitno ovisi o djetetovoj dobi.

'Dijete prije svega mora naučiti stajati na svojim nogama i savladati osnovne prirodne kretnje, odnosno osnovnu koordinaciju tijela. Tek nakon toga se dijete može početi baviti nekim konkretnijim sportskim aktivnostima. Roditelji tu moraju biti vrlo oprezni i prepoznati kada je pravi trenutak da dijete usmjere u neki sport', rekao je stručnjak za dječju motoriku Marko Dugonjić.

Roditelji moraju znati balansirati djetetove želje i stvarne potrebe. U tom životnom razdoblju, igra je jedna od najvažnijih dječjih potreba.

'Uloga roditelja je između ostalog razlikovati djetetove želje od potreba. Želje ne moraju uvijek biti nužno zadovoljene, međutim zadovoljenje dječjih potreba značajna je zadaća roditeljstva. Jedna od osnovnih potreba djeteta je potreba za igrom. Igra je spontani i dobrovoljni način dječje aktivnosti kroz koju dijete izražava svoju radoznalost, osjetljivost, fizičku aktivnost i potrebu za suradnjom i zajedništvom. Osnovni cilj igre je zabava i ugoda, kroz koju se dijete izražava te stječe nove spoznaje o sebi i drugima. Samim time predstavlja veliki značaj za fizički i socijalno-emocionalni razvoj djeteta', smatra dječja psihologinja Tamara Glad.

Roditeljima je u maloprodajnim trgovinama već sada dostupna posebna Pampers igraonica u posebnom P&G pakiranju. Pampers Active Baby svojim savršeno prilagodljivim oblikom skrojene su za vesele nestašluke malih prvaka. Pampers pelene koje su dizajnirane s jedinstvenim dječjim zaigranim duhom, idu ukorak sa svakodnevnim izazovima s kojima se susreću. Kako biste saznali više o Pampers Active Baby pelenama i vlažnim Pampers Baby Fresh maramicama te otkrili zašto je Pampers važan za jedinstvenu uživanciju u dječjoj igri, pratite Pampersovu internetsku stranicu, Facebook i Twitter.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više