HUMANITARNA AKCIJA

Vrijedna donacija za 'Palčiće'

31.05.2012 u 10:28

Bionic
Reading

Ina – Industrija nafte, d.d., uručila je Kliničkom bolničkom centru Zagreb donaciju vrijednu 354.300 kuna u sklopu humanitarne akcije 'Palčić gore!'. Tom donacijom kupljena su dva prijeko potrebna uređaja za Zavod za neonatologiju i intenzivno liječenje Klinike za pedijatriju KBC-a i Medicinskog fakulteta Zagreb. Riječ je o uređaju TecoTherm Neo, dizajniranom za terapijsko pothlađivanje novorođenčadi, te o uređaju ICU Brain Monitor Nicolet One za praćenje funkcija mozga

Novorođenčad koja su pretrpjela oštećenje mozga uslijed manjka kisika do sada su obično imala loš ishod. To podrazumijeva visoku smrtnost u ranoj dobi, a u preživjelih trajni i teški hendikep poput cerebralne paralize, sljepoće, gluhoće i tvrdokorne epilepsije.

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb do sada na raspolaganju nisu imali nikakav oblik liječenja kojim bi prevenirali te posljedice. Terapijsko pothlađivanje pomoću uređaja TecoTherm Neo relativno je novi oblik liječenja koji dobar dio oboljele novorođenčadi može spasiti od takvog scenarija.

Potpisivanje ugovora o donaciji

S druge pak strane, ICU Brain Monitor omogućava neprekinuto snimanje električnih aktivnosti mozga i prati sumnjivo ponašanje novorođenčeta. Također, ovaj uređaj otkriva tzv. nijeme konvulzije (epileptične napadaje) čija je učestalost viša kod novorođenčeta nego u starije djece i odraslih.

Predstojnik Klinike za pedijatriju, prof. dr.sc. Ivan Malčić istaknuo je pak kako je ova donacija korak naprijed prema vrhunskom zbrinjavanju najteže oboljele novorođenčadi. 'Oba uređaja dopuštaju liječnicima da svoje teoretske spoznaje o dodatnim mogućnostima preživljavanja pri najtežim oboljenjima pretvore u stvarnost. Na taj način dajemo daljnji doprinos visokoj razini zaštite novorođenčadi i odličnoj krivulji perinatalnog mortaliteta koja nas približava najrazvijenijim zemljama. Stoga se zaista iskreno zahvaljujemo donatorima koji su shvatili naše potrebe i dali tim potrebama svoj velik doprinos', komentirao je Malčić povodom svečane dodjele donacije.

Donaciju je Željki Vučko, predsjednici Kluba roditelja nedonoščadi 'Palčići', uručio Inin izvršni direktor za korporativne poslove, Tomislav Thür. Donaciji su još nazočili prof. dr.sc. Boris Filipović-Grčić, šef Odjela za intenzivno liječenje novorođenčadi, prim. mr.sc. Vesna Benjak, pročelnica Zavoda za neonatologiju i intenzivno liječenje, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, i mr.sc Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za društvene djelatnosti.

Podsjetimo, akcija 'Palčić gore!' trajat će do 17. studenog 2012. – Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci - a za to vrijeme svi oni koji žele pomoći mogu to učiniti, osim izravnim uplatama na poseban žiroračun u Societe Generale – Splitska banka d.d.: 2330003-1552050516, i pozivom na humanitarni broj telefona 060 9098 (cijena po pozivu iznosi 6,25 kuna s uključenim PDV-om).