IZGLED VARA

Jesu li žestoki dečki nježni u duši?

30.05.2012 u 12:09

Bionic
Reading

Muškarci grubljih crta lica više će se žrtvovati za obitelj i prijatelje, tvrdi novo istraživanje

Žestoki dečki su u duši nježni, sugerira nova studija. Psiholozi su otkrili da će se muškarci agresivnijeg izgleda, obično oni sa širim licima, vjerojatnije žrtvovati kako bi pomogli prijateljima ili kolegama.

Psiholozi sa Sveučilišta St. Andrews proveli su istraživanje u kojem su studentima dali novac za igru u kojoj su mogli obogatiti ili riskirati svoj novac kako bi pomogli svom timu. 'Bilo je čudno, igrači širih lica puno su više surađivali s drugima i žrtvovali se za svoju grupu', kazao je dr. Michael Stirrat.

Prethodna istraživanja su utvrdila da su muškarci širokih lica etiketirani kao agresivni i nepošteniji, a muževna su lica također često percipirana kao nedostatak topline i suradnje.

Studija, piše Mail Online, nudi veće razumijevanje ponašanja muških skupina 'Muškarci dominantnog izgleda, koje obično odlikuju široka lica, često su prikazani kao loši dečki, a mi smo se pitali je li odnos između širine lica širina i osobnosti stvarno tako jednostavan', objašnjava dr. Stirrat u studiji objavljenoj u časopisu Psychological Science.

Rezultati ovog istraživanja podupiru ranije objavljenu studiju koja je utvrdila da širina lica kod muških menadžera predviđa njihove bolje poslovne rezultate, a kod muških predsjedničkih kandidata motivaciju za postignućima.