DRVO ILI PLOČICE

Kakvu podnu oblogu odabrati za terasu

Bionic
Reading

Ukupnom vizualnom dojmu vrta ili terase uvelike doprinosi odabir materijala za popločenje podnih površina. Osim samog materijala, specijalne efekte stvara boja, format odabranog materijala kao i shema polaganja. Kako biste odabrali ono najbolje za svoj vrt ili terasu, upoznajte se s odabirom podnih obloga koje se nude na tržištu

Vrijeme provedeno u vrtu ili na terasi zasigurno je jedno od najkvalitetnijih u smislu opuštanja i uživanja. Eksterijerski ambijent, koji si sami stvorite, pojačajte podnim oblogama, koje mogu biti drvene, drveno kompozitne, keramičke, kamene, šljunčane ili travnate. Svaka od njih pridonosi na svoj način vizualnom doživljaju i traži poseban tretman održavanja, koji je bitan faktor pri odabiru podne obloge.

Drveni sustavi deckingna zapadnim se tržištima učestalo primjenjuju u uređenju eksterijera, a sada postaju sve korišteniji i u regiji, jer se drvo ponovno prepoznaje kao pogodnije rješenje zbog svoje prirodnosti i topline te dobiva prednost pred umjetnim materijalima.

Korištenjem finske tehnologije za toplinsku modifikaciju drva, dolazi do poboljšanja kvalitete i promjene određenih karakteristika drva korištenjem samo visoke temperature, tlaka i vodene pare, dakle bez ikakvih kemijskih dodataka. Toplinskom modifikacijom drva smanjuje se upijanje vode, poboljšava se dimenzijska stabilnost, povećava biološka izdržljivost i izolacijska svojstva te se ravnomjerno kroz cijeli presjek mijenja boja u tamnije tonove. Time se dobije znatno kvalitetnije i podobnije drvo za izradu deckinga od prirodnog drva. Toplinski tretirane domaće vrste drva promjenom boje podsjećaju na egzotične vrste te tako postaju još atraktivnije kao podne obloge terasa i vrtova.

Drveno-kompozitni podovi izrađuju se od mješavine recikliranog drva i polimera. Tako nastaje ekološki kompozitni materijal, koji svojim svojstvima nadmašuje drvo zbog trajnosti i održavanja te keramičke pločice zbog konačnog ugođaja. Zbog izuzetne trajnosti, otpornosti na vremenske utjecaje, truljenje, plijesan i gljivice, ovakvi se podovi preporučuju za oblaganje terasa, prostora oko bazena, vrtova. Ovaj drveno-kompozitni materijal se može reciklirati, ne sadrži nikakve toksične spojeve i kao takav je preporučljiv za sve ekološki osviještene pojedince.

Keramičke pločice su materijal koje se često upotrebljava za oblaganje podnih površina i to zbog više razloga: mogućnosti odabira vrsta pločica koje imitiraju drvo, kamen, travnate površine, drvene oblice, kamene oblutke, beton ili mogu imati neku neutralnu teksturu. Keramičke pločice su izuzetno jednostavne za održavanje, a i trajnost im je jedna od istaknutih kvaliteta.

Posebne vrste pločica su one pojačane debljine, dva-tri centimetra, koje se postavljaju na visinski podesive podmetače bez vezivnog sredstva. Polažu se na šljunčanu ili travnatu podlogu i prema potrebi se mogu jednostavno skinuti i premjestiti na drugo mjesto. Ovakva mobilna kombinacija će naći svoju primjenu u mnogim vrtovima i terasama, a pogotovo kod onih koji vole stalne promjene.

Popločenje kamenim pločama
može biti slagano na moderne ili rustikalne načine s pločama pravilnog ili nepravilnog formata. Lomljeni formati daju posebno rustikalan ugođaj. Kamen je najbolje odabrati u skladu s lokalitetom tj. domaću vrstu kamena, koja će najbolje podnositi lokalne klimatske uvjete te tako biti najbolja za trajnost i održavanje.

Atraktivna popločenja se postižu kombiniranjem različitih materijala ili slaganjem pločama ili letvicama od istog materijala u različitim motivima. Konačan ugođaj će ovisiti i o vašoj maštovitosti: kako povezati i naglasiti podnu oblogu s ostalim elementima prisutnim u eksterijeru – arhitekturom i prirodom.