PIVSKI RECEPT TJEDNA

Kad se pivo i sir spoje

30.05.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Usprkos tradiciji, koja nalaže kombiniranje sireva s vinom, upravo je pivo siru savršen partner

Za razliku od vina, pivo ima tzv. mjehurićastu teksturu potrebnu za podizanje raskošnih okusa sira, dok sir, s druge strane, smiruje gorčinu hmelja. Ipak, važno je paziti na slaganje intenziteta okusa piva, sira i onoga što se uobičajeno poslužuje uz kombinaciju.

Etnologinja Gordana Viljetić otkriva da su trapisti, ogranak cistercitskog reda, nazvan po samostanu La Grand Trappe u Normandiji, među prvima dokazali da su pivo i sir doista idealan par: 'Slijedeći pravilo Sv. Benedikta, ora et labora, trapisti su molili i radili u tišini, osami i odricanju, čak i od jedenja mesa. Tako su razvili kulturu izrade sira i piva – tekućeg kruha, ali i zamjene za vodu koja je tada, u 17. stoljeću bila zagađena.'

Britanski pisac Ben McFarland ističe da gastronomska povezanost piva i sira proizlazi i iz nekih drugih sličnosti. Naime, oba su proizvoda izvorno vezana uz seoska imanja, temelj im je ječam (trava koju konzumiraju domaće životinje), a nastaju pod utjecajem fermentacije, odležavanja i djelovanja mikroorganizama. 'I pivo i sir mogu se konzumirati u ranoj fazi nastajanja što pruža uživanje u jednostavnim i čistim okusima, ali i kao zreli proizvodi koji nude cijeli spektar kompleksnih karakteristika u prožimanju', objašnjava Viljetić.

Ako želite provjeriti kako se sir i pivo sljubljuju, predlažemo da isprobate recept za desert od mascarponea i piva.

DESERT OD MASCARPONEA I PIVA

Sastojci:
4 jaja
130 g sira mascarpone
160 g šećera u prahu
200 ml pšeničnog piva Edelweiss Snowfresh
120 g keksa (oko 12 kom. keksa Speculaas)

Priprema:

Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Žumanjke pjenasto izmiksajte s pola količine šećera, dodajte mascarpone, pola količine usitnjenih keksa i pivo. Ovako pripremljenu smjesu stavite u hladnjak 15 min.

Za to vrijeme bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, postepeno umiješajte preostali šećer i lagano pomiješajte sa smjesom od žumanjaka, keksa i piva.

Preostale kekse stavite na dno čaša ili zdjelica za posluživanje, na to rasporedite pripremljenu kremu s pivom i ohladite jedan do dva sata.

Preporučeno pivo za konzumiranje uz jelo: Edelweiss Snowfresh

Tportal, medijski pokrovitelj prve izložbe o kulturi konzumiranja piva u Hrvatskoj 'Idemo na pivo!', koja se održava do 15. srpnja u Etnografskom muzeju u Zagrebu, redovito donosi zanimljivosti o pivu u suradnji s organizatorima izložbe Etnografskim muzejom i Karlovačkom pivovarom. Izložbu prate popratna događanja namijenjena isključivo odraslim posjetiteljima.