ETNOGRAFSKI MUZEJ

Kultura i pivska tradicija u drugim zemljama

24.05.2012 u 12:09

Bionic
Reading

Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, Christian Brawentz, izaslanik austrijskog veleposlanstva za agrarna pitanja, šumarstvo i okoliš, te Sean Honan, direktor škole engleskog jezika Inicijativa u Zagrebu, sudjelovali su na okruglom stolu Razgovori uz pivo u Etnografskom muzeju Zagreb

Govorili su o pivu i pivskoj kulturi u svojim zemljama Belgiji, Austriji i Irskoj, a istaknuli su da stanovnici tih zemalja jako vole pivo i imaju razvijenu pivsku kulturu.

'Austrija ima razvijenu pivsku kulturu i dugu tradiciju, a proizvodimo oko 1000 vrsta piva', istaknuo je Christian Brawentz, izaslanik austrijskog veleposlanstva za agrarna pitanja, šumarstvo i okoliš. Pohvalio je pivsku industriju u svojoj rodnoj zemlji jer je, kako je rekao, mnogo učinila na razvoju kulture pivskih čaša

Christian Brawentz i Paul Vandoren

'Irski pubovi su vrlo popularni i zanimljivo je da ih ljudi otvaraju i u drugim zemljama. Irski pub sjajan je za druženje i uživanje s prijateljima. Na prozorima su navučeni zastori pa se ne gleda van, nego se doista družite s prijateljima - bez ometanja. Irski pubovi poznati su po tome što se u njima mnogo svira, pjeva i pleše, tako da je to sjajno mjesto za druženje. Osim toga, u Irskoj je uglavnom kišovito vrijeme pa su pubovi doista najbolji izbor za druženje i uživanje', rekao je Sean Honan, direktor škole engleskog jezika Inicijativa u Zagrebu.

Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, dodao je da pubovi u Belgiji možda nisu životopisni kao oni u Irskoj. Govoreći o pivskoj tradiciji u svojoj zemlji, naglasio je da su u Belgiji tradicionalno najbolje pivo proizvodili redovnici. Istaknuo je da za svaku vrstu piva postoji određena vrsta čaše u kojoj se poslužuje.

Razgovori uz pivo dio su dodatnih događanja u sklopu izložbe Idemo na pivo! koja je otvorena do 15. srpnja u Etnografskom muzeju Zagreb.

Paul Vandoren

Ovo je prva izložba u Hrvatskoj koja prikazuje kulturološki i antropološki aspekt kulture konzumacije piva. Partner izložbe je Karlovačka pivovara.

Na izložbi su predstavljeni mnogi vrijedni predmeti koji se odnose na kulturu konzumiranja piva: kamene pogrebne stele koje potječu iz Egipta iz 1. tisućljeća prije naše ere - na jednoj hijeroglifima piše pivo, a na drugoj je napisan recept za proizvodnju piva.

Posjetitelji mogu vidjeti i šalice za pivo iz eneolitika odnosno kostelačke i badenske kulture koje su pronađene na nalazištu Vučedol, a procjenjuje se da potječu iz 1800. godine prije naše ere. Izloženi su i izrazito vrijedni servisi za konzumiranje piva iz 19. stoljeća, čaša za pivo s likom bana Jelačića te mnogi moderni zanimljivi predmeti vezani uz pivo. Izložbu prati i bogato opremljen dvojezični katalog na čak 270 stranica - prava mala enciklopedija u kojoj su obrađene mnoge teme poput povijesti europskog i hrvatskog pivarstva, procesa proizvodnje piva, piva i gastronomije te piva u različitim kulturama.