tportal.hr

Zagreb
+19
Osijek
+20
Pula
+23
Rijeka
+23
Zadar
+22
Split
+25
Dubrovnik
+25

PIVSKI RECEPT TJEDNA

Guska u tamnom pivu

Pivo ima sjajnu sposobnost sljubljivanja uz perad, u nebrojeno mnogo varijanti

Datum objave:
20.5.2012 8:00

Zadnja izmjena:
20.5.2012 8:07

Upravo je meso peradi odlična podloga za eksperimentiranje s različitim okusima, začinima i umacima, što mogućnosti slaganja s pivom čini beskrajnima. Etnologinja Gordana Viljetić navodi da to vrijedi za sve vrste peradi, od guske i fazana do patke i prepelice. I ovdje vrijedi zlatno pravilo sljubljivanja tamnijeg mesa s tamnijim vrstama piva, uz pridavanje posebne pažnje kombiniranju intenziteta okusa i, uopće, sastojaka upotrijebljenih pri izradi samog jela.

Za čitatelje koji žele kombinirati pivo s peradi, pripremili smo izvrstan recept!

Guska u tamnom pivu

Potrebni sastojci:
1 guska (oko 4kg)
1 žlica papra u prahu
1-2 žlice soli
1 žlica suhog mažurana
4 glavice luka
2 češnja češnjaka
4 mrkve
2 korijena peršina
250 ml temeljca (bistra mesna juha)
200 ml tamnog piva Gösser Dark


Priprema:


Gusku natrljajte solju i paprom, a utrobu mažuranom. Očišćeno povrće, luk, mrkvu, korijen peršina i češnjak narežite na kocke.

Pripremljenu gusku stavite u pećnicu potrbuške, rasporedite pripremljeno povrće, prelijte temeljcem, pokrijte alu folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 90 min.

Nakon toga gusku okrenite, vilicom malo probodite ispod batka i krilca i nastavite peći bez alu folije 1–1,5 sata.

Tijekom pečenja gusku češće polijevajte umakom od pečenja.

Gusku stavite na rešetku, ispod guske neka ostane pekač u kojoj se pekla, premažite pivom i nastavite peći da dobije lijepu zlatno smeđu boju. Tijekom pečenja na rešetki, gusku češće premazujte pivom.

Pečenu gusku stavite na toplo mjesto, iz pekača odlijte suvišnu masnoću, a povrće izmiksajte štapnim mikserom. Po potrebi u umak umiješajte žličicu brašna i kratko prokuhajte.

Narezanu gusku prelijte umakom, poslužite s okruglicama od kruha i salatom od crvenog kupusa.

Preporučeno pivo za konzumiranje uz jelo: Gösser Dark

Privatna zbirka recepata Božene Regvart Muić.

192170,192323 ,191371 ,190462

Tportal, medijski pokrovitelj prve izložbe o kulturi konzumiranja piva u Hrvatskoj 'Idemo na pivo!', koja se održava od 11. svibnja do 15. srpnja u Etnografskom muzeju u Zagrebu, redovito donosi zanimljivosti o pivu u suradnji s organizatorima izložbe Etnografskim muzejom i Karlovačkom pivovarom. Izložbu prate popratna događanja namijenjena isključivo odraslim posjetiteljima.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


modakomoda

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr