HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Daniela Trbović: Stop nasilju na društvenim mrežama

16.05.2012 u 19:04

Bionic
Reading

'Ako si žrtva cyber-bullynga preko Facebooka (interneta), nemoj šutjeti o tome, nasilje nije 'cool' - osigurajmo svojoj djeci sigurno odrastanje i u virtualnom svijetu', poruka je nove viralne kampanje lansirane putem You Tubea, a Daniela Trbović naslovno je lice prvog spota kampanje

Projekt je financiran i ostvaren uz podršku sredstava Europske komisije, kroz program 'Mladi na djelu', a spot za cijelu kampanju, koji se ovih dana pojavio na You Tubeu, izradila je Medijska tvornica, kojoj je ovo već treći humanitarni projekt u posljednjih pola godine.

Izloženost djece i mladih nepoželjnom sadržaju na internetu

U opsežnom istraživanju koje je provela Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba još 2008. godine sedam posto djece i mladih je bilo žrtvom, a tri posto ih je priznalo da su oni bili ti koji su zlostavljali putem interneta. U istom istraživanju se pak, po pitanju mobitela, koji je posjedovalo 97 posto od preko 2000 ispitane djece, i brojka žrtava nasilja putem SMS ili MMS poruka povećao čak triput.

Međutim, činjenica koju moramo prihvatiti zdravo za gotovo je da je u posljednje četiri, a naročito u posljednje dvije godine, internet uzeo takav zamah da su mobiteli i komunikacija putem SMS poruka već potpuno zastarjela i klincima dosadna tehnologija. Glavnu su riječ preuzele društvene mreže, poput Twittera, My spacea ili na našim prostorima najpopularnijeg Facebooka.

'Cyber-bullying'

Internet je postao daleko opasniji medij od mobitela, pa čak i daleko opasniji u odnosu na samog sebe od prije samo nekoliko godina, a to bi trebalo ponajprije zanimati roditelje, od kojih se mnogi nalaze u nezavidnom generacijskom jazu, gdje je njihova opća kultura osakaćena za cijeli jedan svijet u kojem njihovo dijete živi, a da oni nemaju znanja, pa tako ni mogućnosti paziti na njega u bespućima virtualnog kaosa.

Marija Krmek iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba rekla nam je kako se sa cyber-bullyingom susreću sve češće te da im je postao 'stalna točka dnevnog reda' u radu s djecom. 'Poliklinika se bavi djecom koja su proživjela neko loše iskustvo i doživjela traumu poradi bilo čega, ali psihološke posljedice na djecu i mlade poradi zlostavljanja putem interneta fenomen je koji tek dolazi. Također, uz djecu, organiziramo edukativne tribine i javne škole za roditelje gdje ih upozoravamo i potičemo na to da se sami educiraju da bi mogli pratiti interese svog djeteta, a naravno u isto vrijeme ga odgajati i zaštititi', zaključila je Marija Krmek.

Poliklinika djeluje i u prisnoj suradnji s Hrabrim telefonom, od čijih volontera također doznajemo da u posljednje vrijeme zaprimaju puno više poziva djece žrtava internetskog maltretiranja i zlostavljanja.

Da je internet, odnosno nasilje putem njega sve više i više sastavni dio života djece i mladih, lijepo je i vrlo zorno primijećeno i potkrijepljeno s nekoliko primjera cyber-bullyinga i komentarom (članak je objavljen još prije pola godine na stranicama neprofitnog portala Srednja.hr koji održavaju sami školarci, ponajviše iz Zagreba.

Kampanja se, kako doznajemo iz Medijske tvornice, tvorca prvog spota, nastavlja i kroz lipanj za kada pripremaju još jedan spot koji bi trebao biti pušten na You Tubeu tokom idućeg mjeseca.