NIJE TEŠKO

Ispecite ukusan roštilj poput pravog šefa kuhinje

17.05.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Sigurno ste barem jednom bili na roštiljadi s mesom ili prepečenim ili suhim, pa evo savjeta kako pripremiti ukusan roštilj bez puno muke

Ljeto se približava i dolazi sezona roštiljanja. Ako niste sigurni da znate sve tajne dobrog roštilja, pročitajte nekoliko savjeta.

Kako pripremiti ukusan roštilj i zadiviti goste, zna Karen Miner koja je za magazin SheKnows otkrila svoje tajne.

Meso ne treba okretati svaki čas

Kad stavite meso na roštilj, nemojte ga svaki čas okretati i pikati vilicom. Ako pečete hamburgere ili pljeskavice, nemojte ih pritiskati lopaticom jer će sokovi ispariti i bit će suhi. Isto pravilo vrijedi i za meso koje se zbog toga neće ravnomjerno ispeći, a riba se može raspasti. Kad je jedna strana mesa pečena, odvojit će se sama od rešetki i onda ga okrenite na drugu stranu.

Neki vole dodatno nauljiti meso, a drugi namaste rešetke. Bez obzira koju metodu prakticirate, važno je da stavite dovoljno ulja da se meso ne bi zalijepilo za rešetku i zagorjelo. Ako pripremate veće komade mesa poput odreska ili piletine, bolje je da ga nauljite, a prije pečenja pljeskavice ili ribe, koje bi se mogle raspasti, nauljite rešetke.

Marinada
je uobičajena za roštilj. Iako neki sastojci poput meda pečeno meso čine posebno ukusnim, slatki sastojci nisu dobar izbor za roštiljanje. Svaki oblik šećera izgorjet će za nekoliko minuta roštiljanja pa je bolje raditi marinade koje mogu izdržati cijelo vrijeme pečenja. Tako će se marinada potpuno upiti u svaki komad mesa koji će biti sočniji.

Bez obzira kakav roštilj imate, važno je da poznajete kako funkcionira da meso ne biste prerano stavili peći. Također je bitno da cijelo vrijeme održavate istu temperaturu da hrana ne bude prepečena ili sirova iznutra.