IDEJNO RJEŠENJE

Kako riješiti problem uređenja velikih prostora

Bionic
Reading

Veliki broj komada namještaja i neravnoteža mogu lako dovesti do nesklada u ukupnom dojmu velikih prostora. Pažljivom analizom prostora moguće je doći do odličnih rješenja!

Poštovani,

kupili smo veliki stan u centru grada, novogradnju. Htjeli bismo ga urediti za četveročlanu obitelj. Ono što nam je problem je veliki dnevni dio koji ide u slovo L, pa ne znamo kako ga najbolje urediti, a da bude atraktivno. Volimo moderan stil i drvo.

Hvala!

Koliko ljudi imaju problema s kvalitetnim uređenjem malih prostora, isto toliko imaju i s velikima. U oba slučaja treba odabrati komade namještaja koji će biti proporcionalni prostoru. Veliki prostori omogućavaju smještaj većeg broja komada namještaja, pa tu lako može doći do nesklada i lošeg ukupnog dojma. Kako bi se vaš problem riješio, treba najprije dobro analizirati prostor.

Ulazni prostor je velik i ima direktan pogled prema prostoru kuhinje i blagovaonice. Ako želite zadržati tu povezanost, a ipak dobiti djelomičnu intimu s ulaza, odlično je rješenje poličar koji će u donjoj bazi biti potpuno zatvoren i omogućiti smještaj obuće, a u gornjem dijelu će biti dekorativan i transparentan. Nasuprot smjestite ogledalo i tabure.

Budući da je prostor između ulaza i blagovaonice dug, predlažem da u tu zonu smjestite radni kutak. To je zona koja je dovoljno udaljena od dnevnog trakta, pa je samim time i mirnija za rad, a dovoljno je blizu i spavaćem traktu. Radni stol izvedite na način da je visinama i materijalima srodan poličaru koji je smješten u neposrednoj blizini. Komoda nasuprot također treba stilski pratiti cijelu priču.

Kuhinja je u vašem stanu odvojena cjelina od dnevnog trakta. Kako biste je maksimalno povezali s prostorom, a ipak imali mogućnost odvajanja, predlažem dvokrilna klizna staklena vrata koja će unijeti eleganciju u prostor. Ova velika vrata će biti u proporciji s veličinom vašeg dnevnog trakta. Budući da se radi o velikom prostoru, predlažem veći blagovaonski stol, u boji srednje tamnog do tamnog drveta, a u kombinaciji sa svijetlim stolicama s istim drvenim nogama.


Stolice ne smiju imati previsok naslon jer će ova zona postati predominantna. Iznad stola obavezno stavite veći luster. Velika rasvjetna tijela sada su moderna, a u vašem prostoru i nužna.

S obzirom na zadane elemente prostora, predlažem vam kutnu sjedeću garnituru, također velikih dimenzija jer bi odabir prosječne garniture u vašem stanu izgledao 'siromašno'.

Garnitura treba biti svijetla, a detalji oko nje tamni, kako bi se naglasila prozračnost uz staklenu stijenu te ostvarila poveznica s tamnom bojom blagovaonice.
Komodu za TV izvedite u jednostavnim oblicima, ali naglašenim dimenzijama, a također uvedite temu drveta i indirektnu led rasvjetu.

Poneke zidove obojite, i to one koji će naglasiti snagu blagovaonskog stola i pojačati izražaj svijetle garniture. Svijetli zid iza svijetle garniture u vašem slučaju stvarao bi neravnotežu s izražajnom blagovaonicom te bi ukupan dojam bio puno manje skladan.

Na ovu minimalističku bazu će se odlično uklopiti slike, prozračne zavjese i zelenilo.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr