POGLEDAJTE I VI

Prije svih smo zavirili na izložbu o pivu

Bionic
Reading

U petak, 11. svibnja, u Etnografskom muzeju se otvara izložba 'Idemo na pivo! Pogled na kulturu konzumiranja piva', u čijem je žarištu, jasno, pivo. Prije samog otvaranja, zavirili smo u izložbu i saznali sve njene tajne

Izložba 'Idemo na pivo! Pogled na kulturu konzumiranja piva', autorice i voditeljice projekta Zvjezdane Antoš, prikazuje povijesni i kulturološki razvoj piva od sumeranskih 'pivopija' oko 3500. godine prije naše ere do današnjih dana. Podijeljena je na nekoliko tematskih cjelina, a otvaraju je četiri elementa ključna za današnje pivo – voda, ječam, hmelj i kvasac.

Slijedi najzanimljiviji nam dio – povijesni razvoj piva, koji priča priču tog 'tekućeg kruha', u prošlosti znatno gušćeg i slabijeg od današnjeg piva, što se pio isključivo u društvu i to na široke slamke iz zajedničkih posuda. Pivo starog vijeka u izložbi je prikazano na izlošcima iz vremena starih Sumerana i nešto mlađih Egipćana.

Povijesni (i geografski) razvoj pivske kulture izložbeno se nastavlja u egzotičnim nam pivskim nacijama koje tradicijski proizvode pivo od banana, slatkog krumpira i ostalih voćki, povrtnica i žitarica nama nespojivih s tekućim junakom izložbe. Preko Europe potom stižemo do Hrvatske u kojoj pivo pratimo od neolitika i Vučedola preko prvih sačuvanih krigli, čaša, boca i rijetkih fotografija pivovara do današnjih dana.


Završnim dijelom izložba zakoračuje u suvremenost i intermedijalnost kroz videoprojekcije, računalne animacije, nagradne igre i slično. Karlovačka pivovara kao suorganizator izložbe u tom je dijelu izložbe prikazala pivo današnjice kroz prizmu, jasno, Karlovačkog piva.

Kako je od prvih zabilježenih dana pivo naglašeno društven napitak, tako centralnu poziciju izložbenog prostora čine 'društveno' okrugli stolovi što združuju i zaokružuju etape povijesnog konzumiranja piva. Društvenost je dobrim dijelom zaslužna i za prodor piva u umjetnost, u izložbi predstavljenu reprodukcijama likovnih djela velikih slikara poput Muche, Moneta i Van Gogha, ali i ponekim plakatom novijeg datuma. Sve te slike skrivaju ili ističu pivo kao tekućinu koja združuje.

Izložba 'Idemo na pivo! Pogled na kulturu konzumiranja piva' otvorena je od 11. svibnja do 15. srpnja u Etnografskom muzeju, a više o njoj možete čuti u videoprilogu od više kustosice Zvjezdane Antoš.