PIVSKI RECEPT TJEDNA

Riba u umaku od piva

05.03.2017 u 13:47

Bionic
Reading

Pivo i plodovi mora u sretnom su suživotu još od samih početaka čovjekova osvajanja nepreglednih morskih površina. Danas su izvrsna gastronomska kombinacija

Etnologinja Gordana Viljetić objašnjava da je poznata činjenica da bi rijetko mornari uopće i razvili jedra, a da prije toga brod nisu opremili bačvama ovog popularnog pića: 'Osim što su time plovilu osiguravali dragocjenu ravnotežu, pivo je bilo manje podložno zarazama i onečišćenjima od vode. Ujedno je pomorcima služilo kao izvor bjelančevina, vitamina i minerala, ali i kao sredstvo za podizanje morala članova posade, posebno ako ga je pratio dobar dnevni ulov.'

Danas se pivo koristi kao iznimno vrijedan sastojak jela od slatkovodnih i morskih riba te plodova mora. Prema riječima Gordane Viljetić, 'u nastojanju da nađu pivo najprikladnije za konzumaciju uz ribu, školjke, glavonošce, rakove i ostale plodove mora, mreže, osim mornara, bacaju i suvremeni gastronomski pustolovi'.

Riba u umaku s pivom

Potrebni sastojci:

8 fileta soma, štuke ili smuđa
2 žlice brašna
sol
50 ml ulja
150 ml piva

Umak:

20 ml ulja
3 češnja češnjaka
manja grančica ružmarina
150-200 ml Heinekena
list lovora
50 g maslaca
1-2 žličice brašna
papar u prahu, sol
2 žlice nasjeckanog peršina

Priprema:

Filete ribe posolite, uvaljajte u brašno, i kratko popecite na zagrijanom ulju.

Ovako pripremljene filete stavite u drugu tavu, prelijte pivom i poklopljeno pirjajte na laganoj vatri 5-10 minuta.

Na ulju popecite češnjak narezan na četvrtine do svjetlosmeđe boje.

Zalijte pivom, dodajte ružmarin, list lovora, brašno koje ste prethodno razmutili u malo hladne vode, maslac, malo soli i umak kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.

Po potrebi umak možete razrijediti s još malo piva.

Umak procijedite, dodajte pripremljenoj ribi i zajedno kuhajte još 1 minutu. Pospite peršinom, popaprite i poslužite uz pire krumpir.

Preporučeno pivo za konzumiranje uz jelo: Heineken.

Privatna zbirka recepata Božene Regvart Muić.



Tportal, medijski pokrovitelj prve izložbe o kulturi konzumiranja piva u Hrvatskoj Idemo na pivo!, koja se održava u Etnografskom muzeju u Zagrebu od 11. svibnja do 15. srpnja, redovito donosi slasne hrvatske pivske recepte, i to savršeno sljubljene uz odgovarajuće pivo u suradnji s organizatorima izložbe Etnografskim muzejom i Karlovačkom pivovarom. Izložbu prate popratna događanja namijenjena isključivo odraslim posjetiteljima.