FESTIVAL DIZAJNA

Produljen rok natječaja za Dan D

07.05.2012 u 10:37

Bionic
Reading

Međunarodni festival dizajna DAN D ove će se godine održati od 15. do 17. lipnja u Staroj klaonici u Zagrebu, a središnja izložba festivala ponovno će okupiti najzanimljivije autore, autorice i autorske timove iz regije do 35 godina. Rok za prijave na natječaj za sudjelovanje na spomenutoj izložbi je produljen do 10. svibnja

Dan D i ove godine zajednički organiziraju HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo i Pepermint u prostorima Stare klaonice u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.

U središtu pažnje i dalje je velika žirirana izložba sto najboljih mladih autora i timova iz regije koji predstavljaju svoje koncepte, samoinicirane i naručene radove u području dizajna vizualnih komunikacija, industrijskog dizajna, modnog dizajna, dizajna novih medija, itd. Cilj cijelog projekta od osnutka 2010. do danas je podržati i promovirati rad kvalitetnih mladih autora, osigurati vidljivost njihovog rada u javnosti, ali i učvrstiti suradnju pojedinaca, institucija i dizajnerskih inicijativa iz regije te stvarati i razvijati veze s partnerima iz područja gospodarstva.

Dan D

Dan D ove godine programski će se proširiti na tri dana, a uvedeni su novi sadržaji kako bi se dodatno ohrabrila interakcija između izlagača i potencijalnih naručitelja dizajna - poduzetnika i obrtnika. Upravo to je svrha početnog, Radnog dana D, ciljano osmišljenog s namjerom povezivanja i stimuliranja suradnje mladih dizajnera i poduzetnika, a uključuje različite forme: edukativna predavanja na temu design managementa te uspješnih suradnji dizajnera i poduzetnika, predstavljanje kvalitetnih primjera takvih suradnji koje su dovele do uspješnih proizvoda, speed-dating, razgledavanje izložbe uz stručna vodstva, dinamične neformalne sastanke i prezentacije. Kroz neformalni jednodnevni coworking session potaknut će se i zajednički rad, razmjena ideja i produktivne suradnje na licu mjesta.

Kao ogledalo nekomercijalnoj središnjoj izložbi, drugu godinu zaredom D-market će predstaviti probrane domaće i regionalne dizajnerske brendove, nositelje malih, ali za podizanje ljestvice kvalitete, nezaobilaznih produkcija.

Dan D 2012. uključuje i niz gostujućih izložbi, među kojima je Mikserova inicijativa Young Balkan Designers, ali i nedavno lansirani projekt Design Tourism: Croatian Holiday '12, internacionalna platforma Ministry of Pleasure te nekoliko drugih. Dan D ponovno donosi i predavanja inozemnih dizajnera i teoretičara dizajna, maratonske prezentacije autora, autorica i timova, i naravno, puno druženja i zabave.

Dan D od prvog izdanja 2010. nastoji izvući na svjetlo dana snagu i potencijale koje nose mladi dizajneri i dizajnerice, oni koji se trenutačno školuju ili su završili studij, već djeluju na sceni ili će na nju tek kročiti, ali unutar dobne granice do 35 godina.

Prijave za sudjelovanje na Danu D 2012 zaprimaju se najkasnije do četvrtka, 10. svibnja, a detalje o natječaju i pravila sudjelovanja pročitajte ovdje