VJEŽBANJE MEMORIJE

Kako lakše zapamtiti nečije ime

02.05.2012 u 12:14

Bionic
Reading

Jeste li već umorni od neugodnih situacija u kojima možete prepoznati nečije lice, ali se ne možete sjetiti imena? Novo istraživanje baca novo svjetlo na ovaj fenomen

Znanstvenici su otkrili da su crte lica, više nego cijelo lice, ključne za prepoznavanje osobe. ‘Ranije se vjerovalo da lica promatramo holistički da bismo razlikovali različita lica’, kaže Jason M. Gold, koautor studije objavljene u časopisu Psychological Science i profesor psihologije na Sveučilištu u Indiani.

'Iznenađujuće, otkrili smo da cjelina lica nije važnija od pojedinih dijelova.’ Kako ovu sposobnost iskoristiti na dobar način? Rubrika Body Odd stranice Msnbc.com konzultirala je Scotta Hagwooda, autora knjige 'Snaga memorije' (Memory Power) kako biste iskoristili ovu sposobnost zapažanja pojedinačnih crta lica da više nikada ne zaboravite nečije ime.

‘Ključ memoriranja nečijeg imena je pronalaženje veze između imena i nečeg što možete lako zapamtiti’, kaže Hagwood. Provjerite odmah možete li pronaći asocijaciju.

Primjerice, ako se neko zove Maja, a vedre je naravi, sjetite se lika iz crtića 'Pčelica Maja'; ako ste upoznali Irenu koja je jako tiha, povežite značenje njezinog imena – mir - s osobinom temperamenta. Nadalje, susreli ste Željka, ipak to nije prvi Željko kojeg poznajete. Budući da imate starog Željka na pameti, pokušajte pronaći vezu između crta lica novog i starog. Odaberite nešto što vam se na starom Željku ne sviđa i usporedite s novim. Primjerice, ako stari Željko ima loš ten, zapamtite da ste novog upoznali na izlazu iz kozmetičkog salona. Radeći paralelu, moći ćete te karakteristike koristiti kao podsjetnik.

Najlakši je način da ime koje ste upravo čuli ponovite u razgovoru. Ova tehnika pomaže da povežete zvuk imena i lice.