ATRAKTIVNO I TRENDI

Kako koristiti staklo u uređenju doma

Bionic
Reading

Iako staklo mnogi doživljavaju kao hladan i osjetljiv materijal, njegove prednosti, kao i mogućnosti izvedbe atraktivnih detalja u interijerima su mnogobrojne

Primjena stakla u opremanju modernih interijera gotovo je obavezna. Svojom transparentnošću, mogućnostima obrade i oblikovanja, staklo se nametnulo kao materijal idealan za uređivanje stambenih, poslovnih i javnih prostora.

Različitim obradama stakla poboljšala su se njegova svojstva, a pogotovo sigurnosna, koja ga čine teško lomljivim čak i u vrlo tankim izvedbama. Staklo se primjenjuje u izradi namještaja, ograda, stepenica, podova, stropova i raznih drugih prostornih elemenata. Osvaja svojom elegantnošću, a u kombinaciji s drugim materijalima – metalom, drvom ili kamenom - postaje dominantan i snažan detalj u prostoru.

Osim svojih estetskih vrijednosti, koje pojačavaju doživljaj interijera, vrlo je praktičan za efekte kojima će se prostor vizualno povećati, osvijetliti, produžiti ili povisiti. Pravilnom primjenom staklenih elemenata u prostoru, mogu se korigirati pojedini nedostaci prostora te istaknuti njegove prednosti i kvalitete.

Izrazito praktična primjena staklenih elemenata pokazala se u manjim prostorima, koji su često zbog nedostatka potrebnih kvadrata preopterećeni. Staklene plohe stolova, komoda, polica i nekih drugih elemenata namještaja, vizualno će rasteretiti prostor i dati mu novu dimenziju kroz transparentnost i kroz bolju osvijetljenost. Transparentnost stakla se odlično može iskoristiti i pri uređenju većih prostornih cjelina, koje će primjenom staklenih prostornih elemenata dobiti dodatnu prozračnost i atraktivnost.

Staklene pregradne stijene, koje mogu biti potpuno prozračne i transparentne, mutne ili obojane, idealne su za dijeljenje prostora, koji ovisno o potrebama treba funkcionirati kao odvojen ili jedinstven. Umjetničke obrade stakla naglasit će atraktivnost interijera i dati mu osobitost koja se teško može postići primjenom drugih materijala. Takvo staklo može biti sastavni dio prostornih pregrada ili integrirano u druge elemente interijera poput pojedinačnih komada namještaja, ograda, stepeništa...

Posebni efekti u prostoru se postižu postavljanjem staklenih podova ili stropova. Ovakve izvedbe, upotpunjene svjetlosnim efektima, učinit će interijer doista posebnim. Staklo, koje se ugrađuje na ovakav način, ima pojačanu čvrstoću zbog veće izloženosti udarcima i većim opterećenjima te je kao takvo potpuno siguran element.

Posebno su atraktivna staklena stubišta. Osim zadovoljavanja komunikacijskih potreba, postaju izrazito dekorativni element. Naglašenom elegantnošću i jednostavnošću, postaju raskošna te vrlo dominantna u prostoru. Osobiti efekti postižu se staklenim stubištem smještenim u dijelu dnevnog boravka. Ovo je obično prostor u kome ukućani najviše borave i primaju posjete te će takvom pozicijom ljepota ovakvog osobitog stubišta najviše doći do izražaja.

Primjena staklenih rasvjetnih tijela, koja će igrom svjetlosnih efekata, obrade stakla i njegove boje stvoriti nevjerojatne prostorne efekte, upotpunit će priču o primjeni stakla u interijeru i pokazati kako i hladan materijal može postati topao i ugodan u prostoru.