Obitelj i dom POTPUNI ODMOR

Kako se konačno opustiti preko vikenda

Dug je popis aktivnosti koje nam pomažu da se isključimo, koje su ugodne, zabavne i opuštajuće. Ako proglasimo jedan vikend mjesečno neradnim, možda nešto uspijemo isprobati

Za prikupljanje energije i istodobno opuštanje idealne su tjelesne aktivnosti koje ne zahtijevaju velike pripreme, poput hodanja, trčanja, plivanja, plesa, badmintona…

Sjajne su i aktivnosti koje nas zabavljaju, poput spremanja nekog specijaliteta koji nam već dugo golica maštu. Ili fotografiranja, crtanja, preslušavanja starih CD-a, gledanja omiljenih filmova, čitanja, druženja…

Ključne riječi su 'opustiti se' i 'zabaviti se'. Budući da se to ne može postići samo željom, treba ispuniti neke preduvjete. Za početak, možemo jedan vikend proglasiti neradnim - nema kupnje, nema čišćenja stana, nema rođendana - samo da vidimo je li to moguće. A možemo razmišljati i u drugim smjerovima i isprobati druge taktike, piše portal Insideout.hr.

(Ni produljeni) vikend nije svemoguć
Budimo realni, nemojmo od vikenda očekivati čuda. Razmislimo što bi nam više odgovaralo: dulji ostanak i doručak u krevetu ili lagano trčanje. Ili možemo odlučiti u trenutku kad se probudimo i pogledamo na sat.

Kava ili usisavač
Stresni vikend najčešće je posljedica suprotstavljenih potreba - one za društvenim životom i one za životom u čistom domu. Ako obitelj zajednički upregne snage, stan se može počistiti i u petak navečer. A opet, to može biti i zajednička aktivnost za subotnje prijepodne: uz dobru glazbu, čišćenje se može pretvoriti u druženje.

Spa u vlastitoj kupaonici
Kad spremamo kupaonicu, umjesto da mrzimo cijeli svijet, obećajmo si opuštajuću kupku. Tako ribanje i glancanje može postati uvod u ugodan ritual – spa u vlastitom domu.

188912 ,188183 ,187635 ,179453

Hladnjak je već pun?
Kupnju smo obavili u četvrtak? Ili barem ranije u subotu, da u prime timeu ne bismo izgubili previše vremena.

Budimo razumni
Ograničimo broj druženja, rođendana, kratkih kava, dugih kava - u jednom se vikendu ne može nadoknaditi tri propuštena mjeseca. Ili proglasimo vikend neradnim!

Procijenimo u što se upuštamo
Što god odlučili za vikend, moramo biti svjesni posljedica. Odlazak na zabavu rezultirat će ranim dolaskom kući i dulje ćemo spavati, možda izgubiti dio prijepodneva. Zabava u vašem domu znači čišćenje i opet gubljenje prijepodneva. No, ako nas druženje opušta i veseli, ne može se razmišljati u terminima 'gubljenja prijepodneva'.

Prisjećanje
U nedjelju navečer, da bismo izbjegli želučanu nervozu zbog ponedjeljka, promislimo o prošlom vikendu. Nabrojimo li dvije stvari koje će nam izmamiti osmijeh - vikend je uspio!
Tekst je preuzet s portala za primijenjenu psihologiju Insideout.hr.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više