Obitelj i dom OVO NISTE ZNALI

Nevjerojatna otkrića o pivu!

  • Autor: tportal.hr
  • 9.5.2012 15:21:24
  • 27.4.2012 10:50:46

Tportal, medijski pokrovitelj prve izložbe o kulturi konzumiranja piva u Hrvatskoj 'Idemo na pivo!', koja se održava od 11. svibnja do 15. srpnja u Etnografskom muzeju u Zagrebu, svakog tjedna donosi zanimljivosti o pivu u suradnji s organizatorima izložbe, Etnografskim muzejom i Karlovačkom pivovarom

Priča o pivu počela je još u pretpovijesno doba, a desetak tisuća godina kasnije u svijetu se proizvodi više od 40.000 različitih vrsta piva. No, i dalje su dovoljna samo četiri prirodna sastojka: voda, ječmena slad, hmelj i kvasac.

Znanstvenici vjeruju da je prvo pivo nastalo igrom slučajnosti još prije desetak tisuća godina, kada je jednom od pretpovijesnih ljudi komad kruha slučajno ostao u vodi i fermentirao. 'Iako je pivo prastari napitak jer su i najstarije civilizacije kuhale alkoholno piće spravljeno od žitarica, pivske vrste kakve danas poznajemo nastale su u Europi tijekom protekla dva stoljeća, nakon što je proizvodnja piva iz obrtne prerasla u industrijsku, te su se odatle proširile po cijelom svijetu', tvrdi poznavatelj i veliki ljubitelj piva Mladen Klemenčić.

Mnogi ljubitelji piva željeli su napraviti korak dalje i, umjesto da pivo kupe u trgovini ili popiju u kafiću, odlučili su ga pokušati pripraviti kod kuće. No, iako se možda na prvi pogled činilo tako, uskoro su otkrili da proizvesti pivo i nije baš lako. Naime, proizvodnja piva je iznimno složen i dugotrajan proces.

'Proizvodnja piva počinje mljevenjem i ukomljavanjem ječmenog slada, čime nastaje ekstrakt koji služi kao hranjiva podloga za vrenje pomoću kvasca. Vodeni ekstrakt ječmenog slada zove se sladovina, koja se dalje koristi u proizvodnji piva. Nakon toga slijedi kuhanje, hmeljenje, hlađenje i filtriranje sladovine. Zatim slijedi fermentacija, koja je posljedica metabolizma kvasca', objašnjava Zvonimir Nemet, direktor Sektora lanaca opskrbe Karlovačke pivovare.

No, samim vrenjem, procesu proizvodnje piva nije kraj. 'Nakon fermentacije slijedi odležavanje i filtriranje piva. Tek ga onda možemo puniti u boce, etiketirati i distribuirati našim vjernim potrošačima', zaključuje Nemet.

Tportal, medijski pokrovitelj prve izložbe o kulturi konzumiranja piva u Hrvatskoj 'Idemo na pivo!', koja se održava od 11. svibnja do 15. srpnja u Etnografskom muzeju u Zagrebu, redovito donosi zanimljivosti o pivu u suradnji s organizatorima izložbe Etnografskim muzejom i Karlovačkom pivovarom. Izložbu prate popratna događanja namijenjena isključivo odraslim posjetiteljima.

188820,187792 ,183150,181982
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više