BOLJI IZGLEDI

Želite napredovati? Sprijateljite se sa šefom!

27.04.2012 u 08:40

Bionic
Reading

Uposlenici koji su u dobrim odnosima sa svojim šefom imaju bolje izglede za napredovanje, čak i ako im nedostaje inteligencije ili nisu odgovarajuća osoba za to radno mjesto, zaključilo je međunarodno istraživanje tvrtke za zapošljavanje. Odnosno: na tržištu rada upošljavaju vas zbog onog što znate, ali vas otpuštaju zbog onoga kakvi ste

Loš odnos s nadređenima najčešća je prepreka napredovanju karijeri, zaključilo je istraživanje provedeno u više od 1.500 tvrtki s pet kontinenata, prenosi londonski Telegraph. Uspjehu u karijeri također pomažu dobri odnosi s kolegama, a lošstav može zaustaviti napredovanje. Slab intelekt nije glavni faktor stagnacije na poslu, pokazala je anketa provedena među radnicima u Velikoj Britaniji, Americi, Kini, Brazilu, Njemačkoj, Francuskoj i Australiji.

Britanski radnici su opisani kao 'donositelja odluka fokusirani na rezultate', francuski zaposlenici kao 'individualci', Nijemci su poznati kao 'zapovjednici', a Australci kao 'izvršitelji'.

Radnici iz Brazila su 'stratezi', dok su oni iz Kine 'marljivi'. Znanstvenici su rezultate opisali kao efekt Dona Drapera, glavnog lika u popularnoj seriji 'Momci s Madisona', tvrdeći da dokazuju da je dobar odnos sa šefom ključ dobre karijere.

U seriji jedan od glavnih likova, Peggy, penje se na korporativnoj ljestvici od Draperove tajnice da pouzdane kolegice samo održavajući snažnu vezu sa svojim šefom.
Mulrooney Byrne, izvršni direktor Futurestepa, međunarodne tvrtke za zapošljavanje koja je naručila istraživanje, kaže da je na radnom mjestu najvažnije uklopiti se u postojeću kulturu. 'Na tržištu rada upošljavaju vas zbog onog što znate, ali daju vam otkaz zbog onoga kakvi ste', kaže Byrne. 'Uklapanje u kulturu radne sredine i osobni odnosi ključni su faktori napredovanja u poslu, puno veći od stručnosti.'